L'Agència Espanyola de Protecció de Dades -AEPD-, una institució estatal independent, ha imposat una multa de 440.000 euros a l'Assemblea Nacional Catalana -ANC- i "mnium Cultural per haver infringit un article de la Llei de Protecció de Dades en fer la gigaenquesta prèvia a la consulta del 9 de novembre del 2014.

Les dues entitats han rebut la resolució de 80 pàgines la mateixa tarda d'ahir i els seus serveis jurídics l'estan estudiant per a un possible recurs. Segons aquesta institució l'ANC i "mnium van infringir la llei de forma «greu» en fer ús de dades que revelen filiació política dels enquestats sense obtenir per escrit el seu consentiment.

Ciutadans i VOX

La multa és superior en 40.000 en el cas de l'ANC per una suposada manca de protecció de les dades dels seus afiliats, que es van fer públiques per una filtració.

Darrere de la multa hi ha les denúncies de Ciutadans, VOX i 18 particulars contra les dues entitats davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, adduint que la gigaenquesta violava la intimitat dels ciutadans «obligant-los a manifestar-se sobre fets ideològics especialment protegits per la llei de protecció de dades nacional i europea», segons la denúncia de VOX.

Tots dos partits consideraven que la gigaenquesta permetia fer una «llista negra» de no inde?pendentistes. L'Agència de Protecció de Dades considera provat que l'ANC i "mnium Cultural van recollir i conservar «informació sobre dades ideològiques sense el consentiment dels afectats», i per tant «van infringir» la Llei, que estableix que els ciutadans han de donar el seu permís «exprés i per escrit» perquè s'utilitzin les seves dades personals.