El president del Govern, Mariano Rajoy, va ratificar ahir que prendrà «totes les mesures precises, totes» per defensar la unitat d'Espanya davant el desafiament independentista català, encara que ha confiat en no haver d'adoptar cap decisió més a part del recurs presentat ja al Tribunal Constitucional.

Rajoy va considerar la defensa de la unitat d'Espanya com un dels eixos principals d'actuació del seu partit davant les eleccions generals del 20 de desembre. En l'acte en el qual s'ha presentat la candidatura del PP per Madrid per a aquests comicis, Rajoy va dir voler parlar clar sobre aquest assumpte: «La unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i el compliment de la llei és alguna cosa amb la qual no es pot transigir».

«Per descomptat, jo, mentre sigui president del Govern, no transigiré amb aquests quatre valors fonamentals de la convivència espanyola», va subratllar. Són principis que ha garantit que «no han estat en cap taula de res, no ho estan i no ho estaran mai» mentre ell sigui president.

En aquesta línia, va recalcar que el Govern central «prendrà totes les mesures precises, totes», per preservar aquests valors, però, de la mateixa manera, va assenyalar que li agradaria no haver de prendre cap iniciativa més que la que ja va decidir presentant un recurs davant el Tribunal Constitucional.

Esperant la «senyal»

«Aquest seria un senyal inequívoc que alguns s'han adonat que hi ha coses amb les quals no es pot jugar», va considerar Rajoy, qui va explicar que totes les mesures que el seu Govern prendrà en aquest assumpte seran «pensades, estudiades, reflexionades i proporcionades».

Per altra banda, Rajoy, que va excloure el president de la Generalitat, Artur Mas, dels contactes que ha mantingut fins ara amb els líders de les formacions polítiques sobre la lluita antiterrorista, no es planteja variar aquesta posició de manera imminent perquè anirà fent trucades a mesura que ho consideri convenient, segons va explicar aquest dijous en una conversa amb periodistes a Madrid.