Una investigació policial iniciada a l'abril al Vendrell ha permès detenir 35 membres d'una macro organització criminal dedicada al tràfic internacional d'heroïna i la intervenció de més de 83 quilos de droga de gran puresa -amb un valor de 6,3 milions d'euros-. L'operació Enxaneta es considera la principal actuació contra el tràfic d'heroïna a l'Estat durant l'última dècada i l'han portat a terme els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola, amb la participació de la Guàrdia Civil i del Servei de Seguretat d'Ucraïna, que va interceptar al port d'Odessa un carregament de 71 quilos d'heroïna que es pretenia enviar a Catalunya.

La investigació ha permès posar al descobert les rutes i canals de venda de la droga, que tenia el seu origen al Pakistan i acabava en ciutats com El Vendrell, Barcelona o Madrid, i d'altres països europeus. De la base al capdamunt de l'organització, com si d'un castell es tractés.

La droga s'ocultava en un carregament de taulons de fusta i, un cop desembarcat, havia de seguir per via terrestre fins a un polígon industrial de Cubelles. Segons va explicar ahir el cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil, José Ángel Giró, els agents van substituir la droga per sorra de riu i la càrrega va continuar el seu camí.