La CUP va evitar ahir, per primer cop i en roda de premsa al Parlament, dir que la nova proposta que faci Junts pel Sí de cara a la investidura ha d'incloure una persona diferent a Artur Mas.

Fonts de l'esquerra independentista van indicar que estan disposats a sotmetre a votació de la militància el pròxim 29 de novembre una proposta que tingui en compte Mas president en cas que hi hagi un canvi substancial en «el què, el com i el quan». Tanmateix, la diputada Gabriela Serra va recordar que la CUP ja ha plantejat les seves preferències sobre els noms.

A més, el president del grup parlamentari, Antonio Baños, va retreure a CDC que els darrers dies hagi utilitzat arguments «neoautonomistes» i que torni a fer «la puta i la Ramoneta».

Malgrat la insistència dels periodistes per conèixer si la CUP seguirà rebutjant la investidura d'Artur Mas, els cupaires van evitar aquesta vegada vetar públicament el nom de l'actual president en funcions.

L'esquerra independentista es va limitar a recordar que estan a l'espera de rebre una «nova» proposta de Junts pel Sí i que la sotmetran a votació de la militància en una assemblea extraordinària després del procés intern de consultes territorials que tindran lloc aquesta setmana.

Ara bé, fonts de la CUP van avançar que podrien accelerar els tempos de la votació per fer-la coincidir amb la jornada política del 29 de novembre. Tot amb l'objectiu que el calendari intern de la formació no obstaculitzi la ratificació del pacte amb JxSí. Des de l'esquerra independentista remarquen que la proposta definitiva haurà de contenir canvis substancials en «el què, el com i el quan» respecte al que ja hi ha sobre la taula.

No van especificar, però, si també ha de contenir canvis en el «qui», el nom de Mas. La diputada Gabriela Serra va recordar que com més aviat Junts pel Sí presenti la seva proposta, abans es podrà posar «solució» al bloqueig actual de les negociacions.

A més, va insistir que des de la CUP ja han fet públiques les seves preferències sobre els noms dels possibles candidats a la presidència. Les darreres setmanes, havien assenyalat Raül Romeva i Neus Munté com a figures de més consens que Mas.

L'esquerra anticapitalista va aprofitar la roda de premsa per criticar les declaracions públiques dels darrers dies de diversos dirigents convergents i membres del Govern en funcions, com Francesc Homs o Andreu Mas-Colell.

«No volem peix al cove»

Atribueixen les seves paraules a l'aparició d'un escenari «neoautonomista» que pretén retornar la política catalana a «la negociació a Madrid». «Ni peix al cove, ni puta ni Ramoneta. Si hi ha gent que creu que pot tornar l'autonomisme, que ho expliquin als seus votants, no a la CUP», va etzibar el president del grup parlamentari, Antonio Baños.

El cap de files dels cupaires va criticar els partidaris «del dilacionisme» i va reivindicar la CUP com a «garantia» que la seva formació «no posa en risc els procés, sinó que el blinda de marxes enrere i de traïcions» i que construiran el procés de manera «sòlida i irreversible». A més, va negar la tesi d'Homs que no hi hagi prou suport popular per «culminar» el camí cap a la independència.

Per la seva part, la diputada Eulàlia Reguant va dir que no pensen acceptar les acusacions que «estan fent xantatge i no cedint» a JxSí perquè moltes de les mesures socials que estan plantejant pel pla de xoc i d'obertura del procés constituent no són tan «allunyades» d'alguns punts del propi programa electoral de la llista de CDC i ERC.

«Estem posant en les converses la taula negociadora el que creiem que és millor per a les classes populars i a fi d'eixamplar el suport social cap a la república catalana», va asseverar. Així, va insistir que Junts pel Sí ja preveia fer una declaració parlamentària d'inici del procés i que, per tant, no és fruit de cap imposició de la CUP.