El president d'ERC, Oriol Junqueras, va considerar ahir «possible i probable» que Junts pel Sí -JxSí- i la CUP arribin a un acord d'investidura i va advertir que un fracàs de les negociacions suposaria un «frau» a l'electorat independentista. Després de tres hores de reunió extraordinària de l'executiva d'ERC per analitzar l'estat de les negociacions entre JxS i la CUP, Junqueras va explicar que les dues parts han aproximat posicions: «Estem avançant en la línia adequada. El que hem de fer és arribar al final del camí».

Al marge de l'escull principal -el nom d'Artur Mas, que la CUP veta per a la investidura com a president català-, «es pot avançar molt», segons Junqueras, en d'altres qüestions que, una vegada pactades, poden acabar decantant l'acord també en el punt més conflictiu.

Aquesta és precisament l'estratègia que suggereix ERC: buscar consensos entorn de l'estructura del nou govern i en les polítiques a desplegar en aquesta legislatura, perquè al final els actors de les negociacions tinguin encara més complicat sortir sense un acord, que veu «necessari i imprescindible».

«En quantes més coses estiguem d'acord, més fàcil serà posar-se d'acord en tot», va afirmar Junqueras, que va assegurar que JxS i la CUP estan «molt més prop d'un acord que d'un desacord».

Junqueras va explicar que la CUP ha rebut amb bons ulls la proposta de Mas de confeccionar un govern «més horitzontal» en què el president de la Generalitat delegui funcions, mentre que JxS també «valora positivament» la predisposició de l'esquerra anticapitalista a «implicar-se en l'estabilitat parlamentària» i a recolzar lleis clau com la del període de transició cap a la independència, la d'hisenda pública o els pressupostos.

En els pròxims dies, els negociadors hauran «d'omplir de contingut» les propostes formulades per uns i altres i que han estat rebudes positivament. «Esperem que l'acord arribi el més aviat possible, perquè l'alternativa, un no acord, seria un frau a les expectatives dels ciutadans que van votar per la independència», va alertar.

El president d'ERC, que va demanar «serenitat i calma» als interlocutors d'aquest procés de negociació després del creuament de retrets dels últims dies entre CDC i la CUP, ha reiterat que el seu partit «només té i tindrà un candidat, que és Artur Mas».

Sobre les declaracions del cap de llista de CDC a les eleccions generals, Francesc Homs, que va indicar que hi ha força suficient per iniciar el procés cap a la independència però de moment no per culminar-lo, ha puntualitzat: «Una majoria absoluta en un Parlament és una majoria suficient per donar compliment a la voluntat democràtica majoritària».

Després que Homs assegurés que anirà al Congrés amb ànim de «dialogar, negociar i pactar», Junqueras va subratllar que les negociacions per a la creació d'un nou Estat solen mantenir-se «de govern a govern», encara que els diputats a Madrid «poden tenir un paper d'ajuda».

«Que tothom guanyi»

Per la seva banda, Artur Mas, va alertar que el país viu una situació política «molt complexa» i creu que «perquè hi hagi solucions bones i duradores cal que els resultats siguin equilibrats i que ningú hi perdi molt i tothom hi guanyi alguna cosa». En referència implícita a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, Mas va advertir que «quan es tracta de construir coses importants entre gent molt diversa és important que ningú guanyi per golejada» perquè «no es pot construir res de bo sobre les cendres d'alguns». Durant la inauguració de la seu del clúster de la pell d'Igualada, el cap de l'executiu català també ha assegurat que «no hi ha solucions màgiques, però sí solucions».

Rufián critica el «soroll»

El «soroll» mediàtic al voltant de la negociació entre Junts Pel Sí i la CUP no està beneficiant les negociacions. Aquesta és l'opinió d'ERC, expressada pel seu cap de llista a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, ahir en una entrevista a TV3. «La negociació requereix temps i poc soroll», va remarcar com a resposta a les declaracions creuades que s'han llençat els darrers dies dirigents de CDC i la CUP a través dels mitjans. Rufián va subratllar que la negociació no és «normal», perquè enlloc de construir un govern autonòmic s'està plantejant la creació d'un govern «per a la futura República Catalana». Davant d'aquest escenari, és conscient de les dificultats d'apropar les posicions del «centre liberal-conservador» amb les de «l'esquerra més rupturista», però va garantir que ERC jugarà un paper de consens.