El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat que el país viu una situació política "molt complexa" i creu que "perquè hi hagi solucions bones i duradores cal que els resultats siguin equilibrats i que ningú hi perdi molt i tothom hi guanyi alguna cosa". En referència implícita a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, Mas ha advertit que "quan es tracta de construir coses importants entre gent molt diversa és important que ningú guanyi per golejada" perquè "no es pot construir res de bo sobre les cendres d'alguns". Durant la inauguració de la seu del clúster de la pell d'Igualada, el cap de l'executiu català també ha assegurat que "no hi ha solucions màgiques, però sí solucions".

Durant la inauguració de l'Igualada Leather Cluster Barcelona -la seu de clúster de la pell de la capital de l'Anoia en una antiga adoberia rehabilitada-, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparat la situació del país amb la de la pell a Igualada: "el sector pell té arrels molt profundes i ha sigut capaç de posar-se al dia i tenir un projecte de futur, igual que el país, que té unes arrels molts profundes, però en els darrers temps està vivint brots nous i té un projecte".

Amb tot, ha alertat Mas, estem en uns moment en què poden haver-hi "incerteses, preocupacions i neguits" en referència als atemptats de París, però també a la situació política del país. En aquest sentit, ha dit el cap de l'executiu català, "no hi ha solucions màgiques a les situacions d'alta complexitat, però sí que hi ha solucions". "La situació política és molt complexa i és resultat d'unes eleccions en què la gent va anar massivament a votar", ha dit Mas, qui ha afegit que "molta gent treballa perquè aquestes solucions hi siguin i siguin raonables i equilibrades".

En referència a les solucions per al país, Mas ha fet un símil futbolístic i ha dit que en la política "no valen els 5 a 0 o els 0 a 5". "Quan es tracta de construir coses importants plegats entre gent molt diversa és millor que no hi hagi un 0-5 o un 5-0 i que ningú guanyi per golejada perquè l'altre queda en una situació absolutament dolenta d'ànim i d'esperit", ha recalcat Mas. Segons ell, perquè les solucions siguin bones i duradores "cal que els resultats siguin relativament equilibrats en el sentit que ningú hi perdi molt i tothom hi guanyi alguna cosa perquè és la manera que la suma hi guanyi tota ella". Quan es tracta de construir una cosa important, ha dit Mas, "és important que tota la gent se senti ben representada amb les solucions que arribin".

La pell, un sector amb "arrels molt profundes"

Mas ha visitat aquest dimecres al vespre Igualada per inaugurar la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona a l'Adoberia Bella. Es tracta d'una edificació de finals del segle XIX i principis del XX que ha estat completament rehabilitada i s'ha de convertir en un punt d'intercanvi de coneixement i també en un 'showroom' per a les empreses adoberes. El president ha subratllat, en referència al sector adober igualadí, que "les coses que tenen unes arrels molt profundes no estan condemnades a ser antigues, sinó que poden ser modernes i posades al dia".

De la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha destacat que a l'edifici de l'Adoberia Bella "hi ha les cicatrius d'una història" i ha manifestat que "quan ens vinguin a visitar arreu del món volem ensenyar les cicatrius d'una feina i una trajectòria dels igualadins que s'hi van deixar la pell i volem mostrar un treball i feina ben feta". Castells també ha volgut donar el missatge que el barri del Rec, que acull l'Adoberia Bella, és la "joia de la corona" de la ciutat i ha avançat que el consistori està treballant per redactar un nou planejament "de consens" per "poder recuperar edificis com aquest" i revitalitzar el barri adober.

El Gremi de Blanquers d'Igualada, Xavier Badia, s'ha mostrat molt satisfet per la inauguració de la seu del clúster i ha apuntat que aquest edifici ha de servir per "presentar el sector al món". Badia ha recordat que les industries igualadines ja exporten en un 85%, però ha assegurat que "també hem d'exportar el nostre coneixement i que els altres països vegin que aquesta és una zona on poden cobrir les seves necessitats i, a banda de cobrir l'expectativa de comprar pells, també poden cobrir expectatives de formació o de nous projectes".