El conseller d'Interior en funcions, Jordi Jané, ha anunciat un protocol per "detectar a temps fenòmens de radicalització islamista" a les aules, que ja està dissenyat i que ara es vol implementar. El conseller es reunirà la setmana que va amb Ensenyament per tancar l'acord d'un protocol que vol implicar la comunitat educativa per identificar si un alumne pot estar radicalitzant-se. Jané també ha anunciat que es doblaran els controls a les vies de comunicació, concretament als grans accessos per carretera a les ciutats i a la via pública. El conseller ha recordat que l'amenaça jihadista és "greu" i ha reiterat "la mà estesa amb tothom per col·laborar" en la lluita contra el terrorisme, però també ha animat els ciutadans a "fer vida normal".

El protocol que impulsaran Interior i Ensenyament vol implementar una sèrie de pautes i elements per detectar fenòmens de radicalització islamista a l'escola i "evitar un terrorisme que vol canviar mentalitats". Serà en els propers dies, un cop tancat l'acord, quan es presenti el protocol i se'n donin més detalls. "Un absentisme escolar pot ajudar a detectar una possible radicalització", ha apuntat Jané aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Aquest protocol s'emmarca en el Procediment de Detecció de Radicalització en l'àmbit de la comunitat educativa. Són procediments que formen part del Pla Operatiu Específic (POE) en matèria antiterrorista, que valora el grau d'amenaça d'atemptats, n'impulsa la prevenció, detecta fenòmens de radicalització, analitza col·lectius potencials de risc i estableix sistemes d'autoprotecció. En el marc d'aquest pla, es despleguen els procediments de detecció de radicalització en àmbits com els centres penals; de proximitat i en la comunitat educativa.

El conseller ha desgranat els plans ordinaris que es destinen als llocs més sensibles a patir atemptats, com els d'afluència massiva (pla Hexàgon) o en organismes oficials (Rectangle), entre altres. També hi ha el pla extraordinari Garbell, per controlar vies de comunicació i que en aquests moments es troba activat. També existeix el Gàbia, que s'activa quan s'han de detenir els autors d'un atac..

En el marc del pla Garbell, el conseller ha informat que s'ha donat l'ordre per doblar els controls als grans accessos a les ciutats per "detectar possibles moviments de persones" i a la via pública. Jané ha apuntat que el reforç dels controls es traduirà en l'augment percentual de la dedicació d'hores de les unitats dels Mossos d'Esquadra a la prevenció del terrorisme. Actualment més del 20% de les hores que de patrullatge són de vigilància antiterrorista. L'increment de controls estarà subjecte a les valoracions del gabinet de coordinació antiterrorista, que es reuneix periòdicament.

Conviure amb l'alerta màxima

El titular d'Interior en funcions ha recordat que l'amenaça terrorista es manté en el nivell d'alerta 4 des del 7 de gener, quan es va elevar després dels atemptats de Charlie Hebdo. Jané ha subratllat que la "prevenció i vigilància és màxima" i ha insistit que el nivell 4 va associat a la frase "és molt probable que es produeixi un atac terrorista". El 5, "és quasi segur". El conseller ha insistit que després dels atemptats de París de divendres a la nit el nivell d'alerta no ha variat, però sí que s'han reforçat els controls i hi ha activades totes les unitats dels Mossos d'Esquadra per si s'hagués d'actuar.

Jané ha subratllat que França estava "activada i molt" perquè "sabien que era objectiu" del terrorisme i ha afirmat que les "noves formes de terrorisme, amb un 'modus operandi' més planificat , sofisticat i amb tècniques i explosius i finançament de fora fan pensar que l'amenaça és greu".

Tot i que ha constat que "ningú està exempt de perill", el conseller ha exhortat els ciutadans: "Facin vida normal. Si volen anar a un esdeveniment esportiu o una sala de concerts, vagin".

Els Mossos analitzen 900 perfils a la xarxa i han dut a terme 37 investigacions el 2015

El conseller en funcions ha detallat que durant el 2015 els Mossos d'Esquadra han dut a terme 37 investigacions i més de 1.050 identificacions per ordre de l'Audiència Nacional relacionades amb el terrorisme i el crim organitzat i ha assenyalat que estan analitzant 900 perfils a la xarxa.

Jané ha remarcat que el terrorisme és una amenaça que "no coneix de fronteres". També ha aclarit que "no existeix mala relació" entre els cossos policials catalans i estatals i ha reiterat "la màxima col·laboració i predisposició" en matèria de seguretat.