La Generalitat ultima un pla per «detectar a temps» fenòmens de radicalització islamista a les aules dels centres educatius catalans i doblarà els controls antiterroristes a les carreteres, segons va anunciar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané. En la roda de premsa posterior a la reunió del govern català, Jané va anunciar que en el Consell Executiu en funcions es va aprovar que les conselleries d'Interior i d'Ensenyament es reuneixin la setmana que ve per tancar un acord que permeti implementar un procediment de detecció de radicalització islamista per «detectar a temps» fenòmens de radicalització a les aules catalanes.

Segons Jané, aquest pla ja està dissenyat i a punt de posar-se en marxa, per impulsar protocols específics que ajudin la comunitat educativa a prevenir la radicalització. «Serà imprescindible la col·laboració de la comunitat educativa», va reconèixer el conseller.

En la reunió d'ahir del Gover català es va presentar un informe de la Direcció dels Mossos d'Esquadra sobre la valoració de l'actual amenaça gihadista a Catalunya després dels atemptats de París, ha anunciat a més que la policia catalana doblarà a partir d'ara els controls en les vies de comunicació per detectar possibles moviments sospitosos de terroristes.

En el mes d'octubre passat, els Mossos d'Esquadra van identificar 3.571 persones en els seus controls antiterroristes a les principals carreteres catalanes, sobretot a punts d'accés a les grans ciutats, en les quals es van inspeccionar 1.634 vehicles, segons Jané.

A preguntes dels periodistes, Jané no va concretar qui s'encarregarà de detectar i controlar aquests eventuals casos de radicalització als instituts, si bé ha insistit que «serà imprescindible» comptar amb la «col·laboració» de la comunitat educativa.

Més controls a les carreteres

A més de doblar els controls antiterroristes en les vies de comunicació, els Mossos d'Esquadra també reforçaran, segons Jané, la seva labor contra el terrorisme, que se centra a protegir col·lectius potencials de risc, punts d'afluència massiva, infraestructures del transport i estratègiques, centres i organismes oficials i a impulsar mesures d'autoprotecció per als agents de la policia catalana.

Segons les dades aportades per Jané, els últims 3 anys els Mossos d'Esquadra han detingut 16 persones en operacions contra el terrorisme, mentre que l'any 2015 han impulsat 37 investigacions i en tenen encara algunes d'obertes, de les quals no ha donat detalls. També els Mossos d'Esquadra tenen controlats gairebé 900 perfils en les xarxes socials per comprovar si poden donar pistes de nous atemptats.