El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha insistit que Junts pel Sí no hauria d'haver negociat amb la CUP i s'hauria d'haver limitat a demanar el seu suport sense oferir res a canvi. "No s'hagués hagut de negociar amb la CUP. Se'ls hagués hagut de dir que si comparteixen que Catalunya ha de ser un estat independent, han de votar i ja està", ha afegit per després lamentar la situació "d'ingovernabilitat" a Catalunya, que es podria prorrogar si hi ha unes altres eleccions al març.

Duran també ha criticat el contingut de la declaració independentista i ha considerat que no ha estat redactada per Artur Mas, sinó per una altra persona "menys preparada".

El dirigent democratacristià ha destacat l'actitud "coherent" de la CUP ja que sempre ha dit que no investiria Artur Mas com a president de la Generalitat i, en canvi, s'ha mostrat "molt sorprès" per les "concessions" de Convergència i de Mas cap als cupaires. En aquest context, ha considerat que no s'hauria d'haver començat a negociar amb la CUP perquè significa entrar en qüestions "antagòniques" a les que defensa CDC i, fins i tot, ERC.

El líder d'Unió ha remarcat que no comparteix el contingut de la declaració independentista i que encara li agrada menys l'annex pactat, que fa referència a les lleis espanyoles que el govern incomplirà. I ha alertat que un govern no té autoritat moral i política si no és capaç de complir la llei en vigor.

Duran ha insistit que hi ha un altre camí possible que no és ni la insubmissió ni la independència. I ha alertat que Europa no ajudarà mai a negociar la independència de Catalunya i, en canvi, si que pot ajudar si l'objectiu és una reconeixement d'un estatuts diferent per a Catalunya.