El president de la Conferència Episcopal Espanyola -CEE-, Ricardo Blázquez, va mostrar la seva preocupació per la «greu situació» creada pels qui «al marge i en contra de la llei, pretenen trencar la unitat d'Espanya» i va advertir del perill de «caos» i «divisió de la societat». En el discurs inaugural de l'Assemblea Plenària de la CEE, Blázquez es va referir així a la situació a Catalunya, i va avisar que posar en qüestió, «de manera unilateral» la transició al règim democràtic introdueix «inseguretat, inquietud, incertesa, risc de caos i divisió de la societat».

Va mostrar la seva sorpresa pel fet que «sorgeixin veus excloents del fet religiós, especialment de la fe catòlica en la vida pública i social» i es va referir en concret a «pretensions polítiques» que, a més de separar-se de l'esperit i lletra del nostre marcs constitucional, que és aconfessional, «manifesten una clara tendència al laïcisme».

El president de la CEE va al·ludir a la transició democràtica que es va produir «amb satisfacció dels ciutadans» i fins i tot «amb l'admiració de molts no espanyols» i a la Constitució «ratificada per tots», que «regula la nostra vida en comú, oberts a un perfeccionament constant».

«Amb clarividència i magnanimitat, va guanyar en la nostra societat l'esperança a la por, la serenitat a la inquietud, la reconciliació al distanciament«, va afirmar.

Així, Blázquez va demanar a Déu que «atorgui als governants la llum, la serenitat i la fortalesa necessàries per encertar en aquesta complicada situació».

A més, va reclamar la «regeneració ètica i la imprescindible confiança en les institucions que ens hem donat per garantir la justícia, el progrés, l'ordre i la pau social».

Blázquez va reiterar el desig dels bisbes de viure i conviure en aquesta societat, respectant «lleialment» les seves institucions democràtiques, reconeixent les autoritats legítimes, obeint les lleis justes i col·laborant específicament en el bé comú.