El jutge José de la Mata ha prohibit a Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, disposar dels vuit cotxes, sis d'ells de luxe, que guardava en una nau industrial de Teià -Maresme-, així com de quatre immobles a nom seu i el de la seva exdona i un cinquè titularitat de la seva filla.

En dos actes datats el 27 d'octubre i el passat dia 5 i continguts en el sumari a què va tenir accés Efe de la peça sobre les comissions rogatòries a Andorra, el secret de les quals es va aixecar dijous passat, el magistrat de l'Audiència Nacional ordena el bloqueig d'aquests béns pel risc que intenti ocultar-los com ha fet amb part dels diners que tenia al Principat.

En l'escrit del 5 de novembre, el jutge enumera els vehicles que es van trobar en el registre uns dies abans, el 27 d'octubre, d'una nau industrial de Teià que usava Jordi Pujol Ferrusola, una entrada que es va fer dins de l'operació Hades, en què es van practicar 15 registres en domicilis i empreses de la família Pujol.

La nau contenia, segons explica el jutge, un total de vuit vehicles, sis d'ells d'alta gamma, concretament dos Mercedes, un Lamborghini, un Ford Mustang, un Ferrari i un Jaguar, així com un Nissan tipus «pick-up» i un Seat 127.

El jutge posa en coneixement de Trànsit la mesura de prohibició de disposar d'aquests vehicles i mana al Registre de la Propietat de Béns Mobles de Barcelona que s'inscrigui la «prohibició absoluta de disposar, vendre, gravar, obligar o alienar» els cotxes. Pel que fa a les cases, el jutge ha inclós la propietat de Bolvir, a la Cerdanya.

Declaració de Josep Cornadó

El president de Copisa, Josep Cornadó, va declarar ahir que la seva empresa va pagar comissions legals a Jordi Pujol Ferrusola per tasques d'intermediació. Així ho va manifestar durant la seva declaració com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en el marc de la investigació sobre el patrimoni del primogènit de l'expresident de la Generalitat. Segons fonts judicials, Cornadó va assegurar que Copisa va abonar a Pujol Ferrusola entre un 1 i un 3% per cada operació, uns pagaments per sota de les tarifes habituals per aquestes tasques ja que, segons ell, es pagava entre un 3 i 5%. Amb tot, el president de Copisa es va desvincular d'aquestes operacions assegurant que l'encarregat era el conseller delegat de la empresa, Xavier Tauler. A més, després que el jutge li traslladés que diversos empresaris no recordaven haver mantingut negocis amb el fill de l'expresident de la Generalitat, Cornadó va exclamar: «Collons, ara ningú es recorda de Jordi Pujol Ferrusola».

«L'herència, un mer relat»

L'Audiència Nacional considera un «mer relat» la justificació de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que la seva fortuna oculta a Andorra procedeix d'una herència, davant els indicis que els comptes de la família es van nodrir de comissions il·legals repartides pel primogènit.

Així ho sosté el jutge José de la Mata en diversos actes del sumari, a què va tenir accés Efe, en els quals després de detallar els moviments econòmics de la família Pujol a Andorra, a través de la comissió rogatòria que el país pirinenc ha remès a l'Audiència Nacional, conclou que la versió de l'expresident de la Generalitat «no es compadeix amb les dades ara acreditades».El jutge adverteix que en els comptes corrents a Andorra a nom de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironés figuren «multitud d'abonaments en efectiu d'origen desconegut, que no poden assimilar-se a una activitat legal».