ERC ha demanat "responsabilitat" a tots els partits que negocien la investidura del president de la Generalitat i el nou Govern, entre els quals figura ella mateixa, però no ha aclarit si està assumint un paper de mediació entre CDC i la CUP amb propostes concretes de caràcter intermedi. Segons han indicat en una roda de premsa els dos primers candidats d'ERC les eleccions generals del 20-D, Gabriel Rufián i Joan Tardà, el seu partit ocupa una posició de "centralitat" dins de l'espai polític independentista, en estar situat entre CDC i la CUP, i això li proporciona la possibilitat de mediar entre uns i altres.

Cap dels dos candidats, però, no ha precisat si aquesta posició l'està utilitzant ERC per presentar propostes intermèdies entre les de la CUP i les de CDC, o bé es limita a secundar les que posen a sobre de la taula els convergents com a companys que són de la coalició Junts pel Sí (JxSí).

Segons Tardà, "per ERC no quedarà, farà tot el que faci falta" per aconseguir un acord, el que inclou "posar oli en els engranatges" de la negociació, així com seguir realitzant "gestos de generositat" i mostrar la seva disponibilitat a "sacrificar-ho tot". "Mai no ens aixecarem de la taula, i posarem imaginació i perseverança per arribar a un acord -ha subratllat Tardà-, si bé sabem que les coses no són fàcils, això no és trucar per telèfon i demanar una pizza quatre estacions, però aconseguirem un acord".

Tardà ha corroborat que ERC continua defensant la candidatura d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat malgrat no haver reunit els vots necessaris per ser investit en les votacions hagudes fins ara al Parlament, perquè: "vivim un moment en el qual tots ens necessitem" i l'independentisme no pot prescindir del líder de CDC. Ha advertit, a més, que "el preu del desacord seria tan enorme que la ciutadania no ho perdonaria a ningú" i és més, ha insistit, "seria considerat un delicte d'alta traïció" pel qual possiblement serien castigats els partits independentistes.

Aquesta opinió, això no obstant, difereix de la que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, expressa en una entrevista que publica El Periódico en apuntar que "si hi ha eleccions al març, hi haurà més vot independentista".

Per a Joan Tardà, tots els partits haurien "d'estar a l'altura del moment històric" que viu Catalunya i no defraudar la ciutadania", i ha alertat que "la gran mentida és dir que no fa falta anar junts per tirar endavant".

Ni Tardà ni Rufiàn no s'han volgut pronunciar sobre les 53 propostes concretes que la CUP ha difós com a base negociadora, ni tampoc sobre l'article que el conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, publica al diari Ara en el qual afirma textualment: "de la CUP podem acceptar dos vots per a la investidura d'Artur Mas com a president, però no les seves condicions".

Fonts de l'executiva d'ERC, no obstant això, han mostrat el seu desgrat amb l'escalada de declaracions, articles d'opinió i posicionaments públics de convergents i de cupaires, i han indicat que demanaran a uns i altres que guardin silenci o que negociïn amb discreció.

Segons Tardà, "és impossible que al final no hi hagi acord, però tothom ha d'anar a les negociacions sense massa prejudicis", ha recomanat abans d'exclamar: "Déu ens lliuri que no ho aconsegueixin!".

Gabriel Rufián, de la seva banda, ha fet un "crida a la calma i a la responsabilitat", i ha precisat que "aquí no es pacta un govern autonòmic sinó una república, per la qual cosa cal actuar amb pragmatisme"