Dos empresaris, l'expresident del FC Barcelona Carles Vilarrubí i el president del grup constructor Copisa, José Cornado; declararan avui com a imputats a l'Audiència Nacional en el context d'una peça oberta pel jutge José de la Mata dins de la investigació a Jordi Pujol Ferrusola. Segons fonts jurídiques, el magistrat també prendrà declaració a dos banquers, que compareixeran davant del jutge en qualitat de testimonis.

Després que dijous s'aixequés el secret del sumari de la peça oberta per De la Mata, avui podran assistir a la declaració totes les parts, inclosa l'acusació popular exercida per UPyD.

Divendres ja van declarar davant el magistrat els germans Josep i Pere Pujol Ferrusola, fills de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, els quals, com va fer el seu pare en una confessió pública, van assegurar que els diners que tenien en comptes d'Andorra provenien d'una herència del seu avi que després va donar beneficis arran de diferents inversions. Fonts jurídiques van informar que els germans, imputats per blanquejar suposadament diners procedents de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques, van defensar la tesi de l'herència que ja va al·legar el seu pare quan es van destapar els diners que la família tenia al Principat.

Durant sis hores, tots dos van ser preguntats pels ingressos registrats als seus comptes d'Andorra, alguns d'ells del seu germà gran, Jordi, encara que en alguns casos no van saber explicar a què es devien. La peça oberta per De la Mata conté la informació que va enviar el Principat al jutge sobre els moviments bancaris en els comptes dels set germans Pujol, tots ells imputats en diverses causes a l'Audiència Nacional i a Barcelona, i dels seus pares, en què es reflecteixen moviments per desenes de milions d'euros.

Registre de domicili

El jutge va imputar Josep i Pere Pujol el passat 27 d'octubre, quan va ordenar desplegar l'operació Hares, en què es van efectuar una quinzena de registres, entre ells, els de les cases dels dos germans.

Precisament, en aquesta operació va ser registrat el domicili de Vilarrubí, que, en un comunicat posterior, va atribuir el registre a un "error" i va assegurar que des de fa més de trenta anys es dedica a activitats empresarials i institucionals a Espanya i a l'estranger "sense que mai no hagi patit cap mena d'incidència judicial". Respecte a Cornado, el jutge sospita que Jordi Pujol fill va cobrar comissions milionàries i il·legals del Grup Copisa, que presideix l'imputat "en contraprestació a gestions" del primogènit de l'expresident català "o el seu entorn més pròxim" per beneficiar les seves empreses.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia María Victoria Álvarez, en què detallava els viatges que va fer amb ell a Andorra amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros. El primogènit dels Pujol havia desviat també part d'aquests diners a uns altres comptes en paradisos fiscals com el Panamà, Belize, Luxemburg i el Regne Unit.