Fonts de CDC i de la CUP m'acrediten separadament que les relacions entre les dues formacions estan pitjor que mai. A la reunió de dimecres, la CUP va reiterar la no acceptació de Mas com a candidat i després reafirmà punts programàtics no públics antitètics a CDC. No hi ha un fossar sinó dos.

La CUP reaccionà a una manipulació mediàtica de Mas per fer creure que tot anava millor que mai. Gràcies als mitjans cortesans, en particular TV3, una part de l'opinió s'ho van empassar. Era fals, com ara queda clar.

La CUP va voler desmentir-ho amb la difusió del seu document titulat "Fil a l'agulla". Té cinquanta pàgines i es troba a la pàgina web de la CUP, que n'editarà 50.000 exemplars. És cabdal llegir-lo. Mas ja en coneixia el contingut i estava d'acord a tenir-lo amagat. Ara Mas entén que la CUP l'ha fet públic com a reacció a la barroera maniobra mediàtica de TV3, muntada per Mas per forçar la CUP, fent creure que aquesta estava acceptant la seva candidatura. Aquell globus ja està desinflat. La primera dada fou immediata: la CUP va votar contra la candidatura de Mas quan només havia dit que s'abstindria, fet que hauria tingut el mateix efecte. Volgué posar pebre a la ferida.

El document citat té uns punts que la CUP considera "previs" que no anul·len la seva mil vegades reiterada decisió de no votar Mas com a candidat. Aquells punts agreugen molt el distanciament. Ja no va de la persona i el passat de Mas, sinó de voler imposar un programa de màxims inacceptable per a CDC.

La CUP ha volgut comprometre Mas a assumir mesures que aquest no pot de cap manera assumir. De fet, no les podria assumir cap Estat europeu, com es va demostrar a Grècia, país independent des de fa anys i panys. Precisament, l'única cosa que Mas ha fet quan ha governat és obrar en sentit contrari a aquell que se li vol imposar. L'apartat B del document "Fil a l'agulla" té per títol "Per un país públic: aturem les privatitzacions". Resulta ser un catàleg de totes les malifetes de Mas, exigint-ne la seva radical i immediata eliminació.

Hi ha reclamacions justes com la fi del projecte (per altra banda moribund) de Barcelona World i també la retirada immediata dels projectes privatitzadors en sanitat. Mas no pot acceptar un programa com aquell.

Perdura l'exigència de la CUP que Mas es retiri. A més, la CUP ha posat en negre sobre blanc que Mas mateix anul·li de cop i solemnement tot el que ha fet, en matèria de retallades i privatitzacions. Ha estat la manera de la CUP de desmentir la manipulació mediàtica de Mas, en voler fer creure que una entesa estava al caure. La maniobra només va tenir èxit en molts mitjans del dijous. El divendres va decaure i ara ja no s'ho creu ningú.

Cal considerar altres veritats que TV3 també sempre farà de tot per callar. La primera és que CDC, o com es digui, s'està autodestruint, esfilagarsant, hora a hora. Tenen enquestes de les quals només n'he sentit l'olor, indicant que les properes eleccions del 20-D seran per a Mas una clatellada immensa. Pot ser còsmica si no intenten la impossible refundació exprés del partit al voltant d'algú que no sigui Mas i que ningú no veu. Potser ni existeix. De moment a CDC només se li acut usar com a contrafoc una enquesta de la generalment esbiaixada CEO, ens de la pròpia Generalitat. No canviaran mai.

El nou paradigma és que Mas ha de triar entre eleccions anticipades o retirar-se. Qui té la clau són els creixents sectors dissidents, dins de l'aviat anònima CDC. Apunten clarament que la candidata sigui Munté. No volen Romeva per calmar Mas i no donar una victòria massa ràpida a Junqueras. Aquest, amb una cara més i més sorneguera, veu com totes li ponen. Pot fins i tot fer veure que li sap greu. Ase qui s'ho cregui.

Ara i avui no es pot silenciar que CDC, i no només, té una por immensa de les eleccions generals i encara molta més por d'unes altres autonòmiques anticipades. Mentrestant, tot es va tapant amb una TV3 que està superant rècords quant a maldat i danys reals i concrets. Fins i tot el prudent, a més de brillant, Financial Times escrivia dijous, negre sobre blanc, que a Catalunya se'ns ha imposat viure literalment una "bogeria". Això és així.