El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que l'acord amb el president del Govern, Mariano Rajoy, sobre la unitat d'Espanya davant el desafiament independentista a Catalunya «no té data de caducitat», encara que li ha demanat «lleialtat» perquè se segueixi complint si el PP passa a l'oposició.

Sánchez va garantir que seguirà actuant de la mà de Rajoy més enllà de les eleccions generals del 20 de desembre durant la seva intervenció en un fòrum organitzat pel diari El Mundo als Teatros de Canal de Madrid. «Data de caducitat no en té», es va comprometre el líder socialista sobre el pacte amb Rajoy per reafirmar la postura comuna entorn de «la unitat, la llei i la política».

No obstant, Sánchez va puntualitzar que comparteix amb Rajoy «la reacció, però no la solució» a la crisi de Catalunya, en reiterar que el PP no ha aportat cap sortida en quatre anys, cosa que fa «més difícil» en l'actualitat oferir una alternativa.

Sánchez va exigir a Rajoy que si el PSOE arriba a la Moncloa en la pròxima legislatura i el PP torna a l'oposició, «es comporti amb la mateixa lleialtat» amb la qual ho estan fent els socialistes i respecti l'acord segellat entre els dos partits majoritaris. Després de la resolució del Tribunal Constitucional (TC) contrària a la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP, el líder del PSOE va exigir a aquestes formacions que compleixin la legalitat.

Segons Sánchez, Catalunya s'ha situat a l'escenari de «si predomina la democràcia i la llei o impera la imposició i l'arbitrarietat d'uns pocs».

«En aquest dilema, no hi ha alternativa», s'ha respost el dirigent socialista. Si en cas d'incompliment, defensaria aplicar l'article 155 de la Constitució, Sánchez va recomanar actuar amb «mesura, amb molta racionalitat i tranquil·litat».

efe/ddg madrid