La balena que va aparèixer dimarts a la costa de Barcelona ha mort aquesta matinada al Port de Tarragona després que un equip de veterinaris l'ha hagut d'eutanasiar. El cetaci, que va entrar ahir a la tarda a la zona portuària tarragonina, es trobava desorientat, en males condicions de salut i amb poca mobilitat, motiu pel qual l'equip que n'ha estat fet el seguiment ha pres aquesta decisió, una raó estrictament de benestar animal.

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha estat coordinant tots els treballs. Tècnics de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i de l'Oceanogràfic de València van poder-lo sedar prèviament amb instruments especials per a cetacis.

Aquest matí un grup d'experts de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya efectuarà la necròpsia de l'animal per establir amb exactitud els motius pels quals s'ha acostat tant a la costa i de la seva desorientació.

Una de les hipòtesis més probables és que l'animal, de 6,6 metres de llargada i 2,5 tones de pes, sigui una cria de rorqual comú debilitada que s'hagi extraviat de la seva mare. En aquest cas, les seves opcions de supervivència en solitari eren nul·les. L'altra opció és que es tracti d'un exemplar d'una espècie de rorqual més petita i que hagi arribat a la costa ja malalt.