La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, «és un president minvant» que «vol ser investit a tota costa», i per aquest motiu impulsa una política de gestos cap a la CUP que li estan costant suport intern a Junts pel Sí.

«Per un càrrec no val la pena vendre una comunitat autònoma», va dir després d'alertar que «molts dels que l'han votat ja no secunden les derives radicals i antisistema» i que, fruit de tot plegat, la CUP «són els únics que comencen a enlairar-se de veritat». Va fer aquestes manifestacions en reacció als resultats del CEO que apunten que el sí a la independència frega l'empat amb el no. «Podran fer les enquestes que vulguin però la realitat és que només tenen el 47% dels vots», va dir.

Per aquest motiu va fer una crida «a la reflexió» al govern de la Generalitat i al seu president, a qui va acusar de generar «divisió de la societat a Catalunya» amb una declaració i un programa independentista que «no respecta els drets dels seus ciutadans», tot recordant que el govern espanyol ha «treballat» perquè la deriva independentista no perjudiqués els serveis públics a Catalunya.

«Qui ha pres aquesta deriva ha de reflexionar perquè no l'avala ni la Constitució ni les lleis, ni una gran majoria dels catalans que no tenen perquè ser ignorats pel seu Parlament i pel seu president en funcions».

«Catalunya és una comunitat autònoma que funciona bé, el que no funciona és el president en funcions i els que l'acompanyen», va concloure.

Preparats per actuar

El govern espanyol es prepara també per un possible incompliment per part del Parlament o de la Generalitat de la suspensió de la declaració independentista, amb la possible tramitació a la cambra catalana de les lleis que hi consten. Fonts de La Moncloa apunten que actuaran a mesura que es produeixin els fets