El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat el "desgovern" que viu Catalunya i assegura que cap dels dos escenaris que hi ha sobre la taula són bons per al país. Segons considera, serà "molt negatiu" tant un acord entre Junts pel Sí i la CUP com anar a eleccions si abans del 9 de gener no s'ha investit president. El líder d'Unió ha retret a Mas les "concessions inimaginables" a la CUP per intentar articular una majoria tot i no sortir-se'n. "Tenim un gran problema, ningú sap què passarà i no anem bé; som on havíem advertit", ha dit. Pel que fa a la resolució de desconnexió, Duran ha instat els diputats catalans a "respectar la Constitució" i a no "passar-se pel forro les lleis".

El candidat d'Unió ha visitat aquest dijous el Banc dels Aliments de Girona des d'on ha aprofitat per valorar l'actualitat política. Segons Duran, el país es troba en la situació que ja va advertir Unió. "Es van avançar les eleccions tot i que vam advertir que no tenia sentit fer-les abans de les generals perquè això deixaria Catalunya en una situació de desgovern i d'inestabilitat, que és exactament on ens trobem", ha remarcat.

Segons Duran, el país està ara "en mans de la CUP" i ha assenyalat que si Unió hagués aconseguit representació al Parlament aquesta situació no s'hagués donat. "Si fóssim al parlament el país no estaria en mans de la CUP sinó d'Unió", ha defensat. El líder del partit ha lamentat que encara no s'hagi investit president i ha assegurat que això és "dolent" per a Catalunya.

Dos escenaris "dolents"

Davant del bloqueig de la CUP a voler fer d'Artur Mas el nou president de Catalunya, Duran assegura que només hi ha dos escenaris possibles. "Tots dos són dolents, no sé quin és pitjor", ha valorat. Per una banda, Duran entén que la situació es desencallaria si finalment la CUP i Junts pel Sí arribessin a un acord. Això passaria, segons apunta, perquè Junts pel Sí fes "més concessions" a la CUP.

El candidat ha aplaudit la "coherència" del partit d'Antonio Baños -"em trec el barret", ha arribat a dit- però ha aprofitat per deixar clar que es tracta d'una formació "antisistema, anticapitalista i antieuropea". "Que un govern depengui i sigui crossa de la CUP no és bo per Catalunya i crea incertesa i inestabilitat, així no anem bé", ha manifestat.

L'altre escenari passa per convocar novament eleccions si abans del 9 de gener no hi ha acord per tenir un nou president. Aquestes serien les quartes eleccions al Parlament des del 2010 i, segons Duran, això no és bo pel país i menys en una situació de crisi com l'actual.

"Cal complir la llei"

El líder del partit ha afirmat que era "esperable" que el Tribunal Constitucional suspengués la resolució de desconnexió amb Espanya aprovada pel Parlament. "Què s'espera quan uns diputats han votat una resolució passant-se pel forro el que diu el Tribunal Constitucional", ha criticat amb duresa.

En aquest sentit, Duran ha instat els parlamentaris catalans a complir les lleis i també ha dit a l'estat espanyol que actuï amb "proporcionalitat". "Hi ha 21 persones requerides i els demano que compleixin la llei, perquè no complint-la fan mal a Catalunya però també a la causa independentista", ha assegurat. Segons considera, els diputats de Junts pel Sí i la CUP "no tenen autoritat moral" per voler canviar les lleis si no compleixen l'actual.

També ha criticat l'estira i arronsa legal amb l'Estat perquè considera que és una opció per buscar rèdits electorals. "Fer declaracions cridaneres i forçar cada cop un pas més és rentable a les urnes per guanyar vots d'avui per demà però és un desastre pel país", ha sentenciat.