Ciutadans, PSC i PPC van reclamar al president en funcions, Artur Mas, «respecte» pels catalans que no van votar a favor de la independència el 27-S, i el van instar a no trencar la legalitat, en l'últim torn d'intervencions del segon debat d'investidura.

C's Inés Arrimadas

La líder de Ciutadans a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va inciar la seva peticó a Mas sobre si «se saltarà vostè les resolucions del TC, o no?». Després d'apuntar que «nosaltres també som Catalunya» i que «Espanya és molt més que (Mariano) Rajoy i el PP», Arrimadas va puntualitzar que «ens demana el respecte a la majoria social però vostè és el primer que no la respecta». Arrimadas va alertar que el projecte independentista provoca «inseguretat jurídica» i pot «arrossegar» cap a la «il·legalitat» funcionaris i ciutadans corrents.

Amb un to molt més agre que en el seu discurs de dimarts passat després de la decisió del Constitucional de suspendre la declaració rupturista, Arrimadas va advertir Mas que «les bogeries que està fent són contraproduents per als 7,5 milions de catalans», que «el que necessiten és un sou i viure tranquils».

PSC Miquel Iceta

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que en algun moment va aplaudir Arrimadas, va ironitzar que la d'ahir fos «una altra jornada històrica, la primera vegada que un candidat no sortirà elegit a primera i segona votació», i en tot cas el va emplaçar que «no faci impossible el diàleg per la via de trencar la legalitat».

«La sortida al problema de Catalunya és política i haurà de buscar-la a través del diàleg, però li demanem que no ho faci impossible», va insistir el dirigent del PSC, que va retreure a Mas que demani als socialistes «respecte al dret a decidir», quan ell «l'ha abandonat i vol demanar el vot per a una constitució catalana.

PP Xavier García Albiol

El líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, va avisar l'aspirant Artur Mas que «no acceptarà» que «posi en dubte la catalanitat dels votants del PP Català», a més que «els falti al respecte a ells i els seus orígens».

Albiol el va acusar d'estar «violant i forçant l'Estatut i la Constitució»: «Com pot dir que el Govern no vol seure a la taula a negociar? Evidentment que no vol, amb plantejaments com els que fa. Ni el Govern d'Espanya ni cap govern seriós! Faci plantejaments assumibles, d'acord amb la legalitat i veurà com s'asseurà».