L'endemà que el Tribunal Constitucional -TC- suspengués cautelarment la declaració independentista del Parlament el rei Felip VI va aprofitar un acte protocol·lari de la Marca Espanya per erigir-se com a garant de la unitat d'Espanya i llançar un «missatge de serenitat i confiança» als espa?nyols: «La Constitució prevaldrà», va afirmar abans de reiterar que «com a cap d'Estat» sempre estarà «al costat de tots els espanyols».

El monarca va assegurar que el poble espanyol «no està disposat que es posi en dubte la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat», i va afegir que «ara no és temps de tornar al passat, sinó de reafirmar-nos en la nostra voluntat d'un present i un futur de progrés compartit i de convivència democràtica».

Silenci trencat

Felip VI s'havia mantingut en les últimes setmanes en silenci respecte a la situació a Catalunya, però ahir, un cop l'executiu de Rajoy va culminar els passos al TC per suspendre la declaració independentista, va abordar la qüestió per expressar-se en els termes molt semblants als que ho fa La Moncloa i deixar clar que ell, «com a cap d'Estat», farà costat «a tots els espanyols» en el «projecte» de la «unitat i la continuïtat del nostre projecte de convivència nacional».

Felip VI va rebre un llarg aplaudiment per part dels assistents a l'acte d'acreditació dels ambaixadors honoraris de la Marca Espanya, al qual va assistir també el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i que va distingir la soprano Ainhoa Arteta, els germans Roca i l'exministre Josep Piqué . «La llei democràtica neix de la Constitució». En aquest marc va llançar un missatge per recordar que l'espanyol és «un poble que fa del compliment de la llei -de la llei democràtica que neix de la nostra Constitució- la seva guia i la seva referència diària».