El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que «no permetrà» que les forces sobiranistes acabin «amb la democràcia i l'Estat de dret», ni tampoc que «sotmetin els drets dels ciutadans» i «trenquin la unitat de la nació espanyola i la convivència».

És el que al seu criteri produeix la declaració independentista aprovada pel Parlament i que el seu executiu va impugnar ahir al matí davant el Tribunal Constitucional.

Segons Rajoy, amb aquest recurs el govern espanyol està duent a terme «la defensa de tot un país» que promet dur a terme amb «fermesa» però també amb «proporcionalitat».

Va recordar que la impugnació demana el TC que adverteixi explícitament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Artur Mas -entre altres- de l'obligació de complir la suspensió cautelar del text.

El president espanyol també va advertir que «no li agradaria» haver d'anar més enllà d'aquesta impugnació davant del Tribunal Constitucional, però «no acceptarà» que es «liquidin les normes de la convivència».

Rajoy va comparèixer en roda de premsa a La Moncloa pocs minuts després que l'advocada de l'Estat, Marta Silva, registrés el recurs d'inconstitucionalitat al TC i que aquest organisme comuniqués pe la tarda una reunió per admetre a tràmit la impugnació i, per tant, suspendre el text.

El president espanyol va recordar que el Consell d'Estat avala la impugnació perquè la qüestió catalana afecta «l'essència de la democràcia», a més de «la sobirania popular i la unitat de la nació» espanyola.

«Això és el que alguns pretenen posar en risc i és el que aquest govern defensarà amb fermesa», va afirmar Rajoy. Va insistir que les forces sobiranistes no es poden atribuir «la sobirania nacional» del poble espanyol, que «no es pot dividir ni fragmentar i que és expressió de la pròpia unitat d'Espanya i de la configuració de l'estat com a nació de ciutadans lliures i iguals».

Per tot plegat, segons Rajoy, la declaració del Parlament «pretén retornar-nos a l'arbitrarietat del poder i retrocedir a altres temps que l'Espanya constitucional ha deixat enrere definitivament».

Rajoy també va traslladar la preocupació que segons ell té el Rei sobre el procés català: «Està absolutament informat i també preocupat, com tothom», va dir després de reunir-se dimarts amb Felip VI.

«Mà estesa» de Sánchez

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir ahir a la societat catalana la seva «mà estesa» perquè, amb «tots units», es pugui refer la convivència danyada pel desafiament independentista i construir un futur en comú. Sánchez va fer aquesta oferta en una compareixença davant els mitjans a la seu de Ferraz