El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir a Madrid que Hisenda no està demanant més retallades ni ajustaments a la Generalitat, com donava a entendre el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, en una carta enviada al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

En la missiva, el Ministeri reclamava a la Generalitat un nou pla d'ajustament per al 2015 de 1.318 milions d'euros. En un acte a la seu de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Montoro va dir que el que està fent el govern espanyol és demanar a Catalunya que inclogui en els seus propers plans econòmics i financers (PEF) la correcció d'aquests milions d'euros.

Aquest moviment de l'Estat respon al «descobriment el setembre passat d'una ocultació per part de la Generalitat de la despesa de 1.318 milions en contractes públics i que no van ser facilitats a la Intervenció General de l'Estat» va assegurar Montoro. «Una circumstància que ja va ser comunicada a l'Eurostat i que serà imputada al dèficit d'Espanya del 2015», va afegir el màxim responsable d'Hisenda.

Fonts del Ministeri indiquen que es tracta d'una situació excepcional i que el que fa l'Estat és demanar a la Generalitat que, en el futur, declari aquests milions als propers plans econòmics i financers -que estableixen com es corregirà el dèficit- ja que en el seu moment no ho va fer, asseguren.

Hisenda va puntualitzar que són conscients que el Govern no pot ajustar aquests 1.318 milions d'euros a dos mesos d'acabar l'exercici del 2015 i que, amb la carta, el secretari d'Estat es proposava demanar a la Generalitat què faria davant d'aquesta situació que distancia encara més Catalunya de l'objectiu de dèficit fixat per enguany.

Les mateixes fonts van subratllar que la petició del ministeri és que es faci un apunt comptable per regularitzar aquests milions.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell,va enviar ahir una carta al secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, per recordar-li que els 1.318 milions d'euros que Hisenda assenyala suposen un 40% de tota la despesa pendent (incloses les nòmines) de la Generalitat fins a finals d'any.

Afecta a serveis essencials

Després que Beteta li demanés fer ajustos per aquest import, el conseller respon que el Govern no està en condicions de reduir, en dos mesos, despeses que «afecten a serveis públics essencials». El conseller titlla de «sorprenent» que els 1.318 milions, que són d'inversions d'anys passats, «pretenguin imputar-se al 2015 i no quan van ser realitzades o bé, com podria ser lògic, al 2013». «Els ciutadans no poden ser les víctimes d'interpretacions i desacords purament comptables», assegura Mas-Colell en la missiva.

Fonts del Departament d'Economia van recordar que el Govern no té instruments per incrementar els ingressos per un import tan elevat. El ministeri d'Hisenda va acusar fa dues setmanes la Generalitat d'haver ocultat despeses per aquesta quantitat, ara que l'oficina estadística europea, l'Eurostat, obliga el govern espanyol a reconèixer aquestes factures en la comptabilitat del 2015.

El Departament d'Economia de la seva banda, va respondre que els comptes de la Generalitat sempre han estat transparents amb l'Estat i va argumentar que el Govern ja va informar el 2007 l'IGAE de l'existència de 1.318 milions invertits en carreteres i centres penitenciaris sota una fórmula de col·laboració público-privada. Una informació que es va tornar a trametre al ministeri d'Hisenda el 2013.

Fins ara aquest tipus de despeses no tenien incidència en el dèficit públic però aquest 2015 l'Eurostat, en compliment de la nova normativa europea SEC2010, ha decidit incorporar a la comptabilització del deute públic de les administracions el deute associat a inversions executades a través de col·laboracions púbico-privades.

La conselleria d'Economia lamenta que el dèficit d'aquest any pugui quedar incrementat en 1.318 milions (0,7 dècimes del PIB) per decisions sobre criteris de comptabilitat aplicats en despeses en infraestructures licitades abans del 2010 i conegudes per l'Estat des del 2007. Fins a l'agost, el dèficit públic de Catalunya era del 0,76%. L'objectiu de dèficit per tot l'any fixat per l'Estat és del 0,7%.