El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va considerar que el 27-S hi va haver un «qüestionament en tota regla de la Constitució que defensa la unitat d'Espanya» i, per tant, va afirmar que, per als catalans, és un text «superat políticament». Mas va acusar el Govern espa?nyol de fer política a través del TC, quan a l'alt tribunal no li correspon aquest paper i va lamentar que l'executiu de Rajoy exerceixi un «abús total» en utilitzar reiteradament la petició perquè el TC suspengui automàticament quan admet a tràmit un recurs. El president espanyol, Mariano Rajoy, no va trigar a contestar-lo i va dir que no miraria cap a un altre costat si des de Catalunya es desobeeix la decisió del Tribunal Constitucional, sobre el text aprovat dilluns al Parlament català.

Un fet que demostra, segons Mas, «l'immobilisme absolut» respecte a la realitat catalana. «Quan la gent parla a les urnes i acaba donant una majoria absoluta a un Parlament, un govern de tarannà democràtic seu a la taula, negocia i arriba a un acord, no anant al TC», va etzibar Mas seguit d'aplaudiments de diputats de l'hemicicle.

Les urnes del 9-N

Davant la pregunta de l'oposició sobre com actuarà el Govern davant la suspensió de la resolució, Mas va recordar que l'any passat es va trobar «la manera» de posar les urnes quan el TC va dir que no es podia fer la consulta. I és que, segons Mas, no es tracta de saltar-se la legalitat, sinó de substituir legalitats. «Una d'espanyola per una de catalana», va dir.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va garantir ahir que no mirarà «cap a una altra banda» si es desobeeix a Catalunya la decisió del Tribunal Constitucional de paralitzar la proposta independentista, però va considerar que, de moment, no hi ha raons per adoptar mesures excepcionals.

Rajoy va fer aquesta advertència en la conferència de premsa que ha ofert al final de la cimera sobre immigració celebrada a Malta i a la qual van assistir els Vint-i-vuit i més d'una trentena de països africans.

El cap de l'executiu va assegurar sentir-se amb el suport de la majoria de partits si ha de fer algun pas en el futur davant una hipotètica desobediència de la decisió del TC, però va precisar que li agradaria no haver de prendre cap mesura perquè això implicaria que s'ha respectat la llei.

«És evident que si algú torna a vulnerar la llei, jo no miraré cap a una altra banda. Jo consultaré amb els grups polítics i prendré la decisió que hagi de prendre, però en aquest moment no tinc previst prendre a dia d'avui cap altra decisió» que la que, en tot cas, seria «proporcional i prudent», va recalcar Rajoy.

Procediments excepcionals

Va explicar que a Catalunya existeix un Govern en funcions i que encara que seria bo que se n'hagués constituït ja un de nou, no creu que hi hagi «una situació límit» en aquest moment. «Fins avui, no hi ha cap raó que justifiqui que hàgim de posar en marxa procediments excepcionals», va afegir en plantejar-li si pensa ja en mesures com aplicar l'article 155 de la Constitució, que permetria la suspensió de l'autonomia.

Per a ell, l'anunci de què no es respectarà la decisió del Tribunal Constitucional és una demostració de la situació a la qual algunes persones han portat Catalunya. «Les que s'estan comportant com enemics de Catalunya són algunes forces polítiques que diuen coses com aquesta -que no respectaran el TC- i no els espanyols que no viuen a Catalunya», va assenyalar.