El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar després de reunir-se amb el president del Govern, Mariano Rajoy, que comparteix amb ell la necessitat d'actuar des de «la unitat, la legalitat i la política» davant el desafiament independentista a Catalunya.

Rajoy i Sánchez es van reunir a La Moncloa durant poc menys d'una hora per abordar la situació a Catalunya i van coincidir en la necessitat de donar una proposta «proporcional» al sobiranisme.

Sánchez va expressar el «suport» del seu partit al recurs d'inconstitucionalitat que el consell de ministres aprovarà aquest dimecres contra la declaració independentista i va emplaçarels diputats del Parlament de Catalunya a acceptar i acatar la sentència del Tribunal Constitucional. També va emplaçar a Rajoy a trobar una «resposta política» a Catalunya després del 20-D i un cop s'hagi garantir el «compliment» de la Constitució a Catalunya.

De nou, un nou Estatut

El líder del PSOE va apuntar que al seu entendre Catalunya hauria de votar de nou un Estatut despès de la reforma de la Constitució. Sánchez va aprofitar la compareixença posterior a la trobada per criticar durament la declaració independentista que segons va assegurar, ha situat el Parlament «fora de la legalitat» i que aspira a culminar una «triple factura» de la societat catalana, respecte a ella mateixa, a Espanya i a la UE.

Segons el líder del PSOE a més la resolució «no obeeix al mandat de les urnes del 27-S» i implica que el secessionisme comet un «error històric» perquè «Catalunya només pot avançar unida», i el final de la senda independentista «només és la frustració i la divisió de la societat catalana». Per això va expressar seu suport al recurs davant el TC perquè «entenem que davant el desafiament secessionista l'Estat té no només el dret sinó també l'obligació d'articular totes les mesures necessàries per restaurar la legalitat democràtica i la Constitució».

Segons va explicar tots dos han quedat en mantenir el contacte en les pròximes setmanes i a «coordinar» la seva resposta, que s'ha de regir «pel principi de legalitat». En aquest marc va demanar als representants del poble de Catalunya, els diputats del Parlament que «acceptin i acatin aquesta sentència» del Tribunal Constitucional.

«No hi ha debat. Només es pot complir amb la sentència del Tribunal Constitucional. Ho fa qualsevol espanyol de carrer, i ho han de fer els representants de les institucions», va dir.

«Problema polític»

En tot cas el líder del PSOE va insistir que un cop es garanteixi el compliment de la Llei a Catalunya cal donar una «resposta política» que doni solució al «problema polític» a Catalunya. No es va voler pronunciar sobre si la reforma de la Constitució que propugnen els socialistes ha de reconèixer Catalunya com a «nació» i va rebutjar la proposta del líder de Podem, Pablo Iglesias, de celebrar un referèndum a Catalunya. En aquest marc va apuntar que al seu entendre a Catalunya ja es votarà en referèndum un nou Estatut un cop aprovada la reforma de la Constitució.

Després d'aquesta trobada el president espanyol es va reunir amb el rei Felip VI amb qui va mantenir la seva tradicional audiència setmanal, aquesta vegada centrada explícitament en Catalunya. Rajoy presidirà avui a primera hora del matí el Consell de Ministres extraordinari que aprovarà la interposició del recurs.

El text que es registrarà aquest mateix dimecres al TC inclou la petició de suspensió automàtica de la declaració per la via del 161.2 de la Constitució.