La Fiscalia Anticorrupció ha donat per finalitzada la investigació del cas de les ITV, en què l'exdiputat de CDC Oriol Pujol, fill de l'expresident de CDC i de la Generalitat Jordi Pujol, està acusat d'afavorir empresaris del seu entorn a canvi de comissions il·legals, pendent ara que la magistrada instructora enviï la causa a judici.

Segons fonts judicials, davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona van declarar ahir els tres últims empresaris proposats com a testimonis per la Fiscalia, els quals van confirmar que Oriol Pujol va intercedir davant seu en projectes que beneficiaven l'empresari Sergi Alsina, amic íntim seu.

Amb les declaracions d'ahir, el fiscal Fernando Maldonado dóna per tancada la investigació del cas de les ITV, que després de més de tres anys d'instrucció està a punt de ser enviat a judici, amb Oriol Pujol imputat pels delictes de suborn, tràfic d'influències i falsedat documental. En cas que la jutge l'enviï finalment a judici, Oriol Pujol seria jutjat per un jurat, ja que els delictes de suborn i tràfic d'influències corresponen ser enjudiciats per un tribunal popular.

La causa, iniciada arran d'unes escoltes telefòniques intervingudes en el «cas Campió», va ser instruïda pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mentre Oriol Pujol, que va dimitir com a número dos de CDC arran de la seva imputació, tenia la condició d'aforat per ser diputat.

Detencions d'empresaris

La investigació va comportar el 2012 la detenció de diversos empresaris i de l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous per ordre de la titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de la capital catalana, que va remetre el cas al TSJC perquè imputés Oriol Pujol per aprofitar la seva influència política per afavorir presumptament negocis de persones del seu entorn en el sector de la ITV.

Quan la causa ja estava sent instruïda pel TSJC, la Fiscalia Anticorrupció va obrir una altra línia d'investigació en la qual va acusar d'un delicte de suborn Oriol Pujol, acusat de cobrar comissions il·legals d'un empresari amic a través de la seva dona, Anna Vidal, a canvi d'afavorir operacions industrials en què aquest intervenia, entre elles deslocalitzacions.

La jutge sospita que Anna Vidal va cobrar mig milió d'euros de l'empresa Alta Partners de Sergi Alsina a canvi de la mediació del diputat de CDC en diverses operacions industrials, entre elles la creació d'un parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o la deslocalització de les plantes de Yamaha i de Sony, per les quals l'amic d'Oriol Pujol va cobrar 6,8 milions per treballs d'assessorament.

Arran de la seva imputació pel TSJC en el cas de les ITV, Oriol Pujol va delegar al març del 2012 les seves responsabilitats a CDC, però va seguir com a diputat fins a juliol del 2014, quan va abandonar la política dies abans que el seu pare, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, confessés la seva fortuna oculta.