El ple del Tribunal Constitucional va admetre a tràmit ahir per unanimitat el recurs que el govern espanyol va interposar contra la declaració independentista aprovada pel Parlament de Catalunya, i la va deixar automàticament en suspensió cautelar, en aplicació del que estableix l'article 161.2 de la Constitució. A més de la suspensió, previsiblement el TC va acordar notificar explícitament la resolució a 21 càrrecs de la Mesa del Parlament i del Govern, entre els que hi ha el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell. Tanca d'aquesta manera dos dies en què el govern espanyol ha mobilitzat amb caràcter d'urgència tres institucions -el Consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per aconseguir deixar sense efecte jurídic el text.

L'òrgan va assolir la decisió després de tres hores de deliberacions en un ple extraordinari on els magistrats han discutit si han de ser ells o no qui adverteixi el Govern i el Parlament de la possibilitat de suspensió en cas d'incompliment. El Govern va expressar la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre per unanimitat la resolució independentista aprovada pel Parlament de Catalunya i va considerar que la rapidesa d'aquesta decisió demostra la «fortalesa de les institucions». El Govern crida l'atenció sobre el fet que en 48 hores es deixés sense efecte aquesta resolució amb el recurs presentat per l'Executiu i amb l'aprovació del mateix per part del Tribunal Constitucional.

La vicepresidenta del Govern i portaveu en funcions, Neus Munté, va defensar que l'Executiu català actua en «estricte compliment» del Parlament català «sobirà» i va acusar el Govern d '«utilitzar» el Tribunal Constitucional per posar «una mordassa» a els «anhels de llibertat» de Catalunya.

Què pot fer el TC?

El Constitucional va advertir ahir a 21 càrrecs catalans, entre ells Artur Mas i Carme Forcadell, que si incompleixen la seva decisió de deixar en suspens la resolució independentista aprovada pel Parlament, podrien incórrer en delicte de desobediència i fins i tot ser suspesos en les seves funcions. Després de l'última modificació, la llei que el regula permet al Tribunal Constitucional acordar les següents mesures:

- Vetllar pel compliment efectiu de les seves decisions i determinar en la seva resolució qui ha d'executar-la i les mesures d'execució necessàries.

- Declarar la nul·litat de les resolucions que contravinguin les que ha dictat el propi Constitucional.

- Acordar la notificació personal de les seves resolucions a qualsevol autoritat o empleat públic que es consideri necessari.

- Recollir amb caràcter executiu l'auxili de jutges i tribunals o de qualsevol administració i poder públic, que hauran de prestar-lo amb caràcter preferent i urgent.

- Si es constata el possible incompliment d'una resolució, requerir a la institució, autoritat, empleat públic o particular a qui correspongui un informe sobre això.

- Si rebut l'informe o transcorregut el termini fixat persisteix l'incompliment, pot actuar en quatre direccions:

a) Imposar multa coercitiva de 3.000 a 30.000 euros a les autoritats, empleats públics o particulars que les incompleixin.

b) Acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats o empleats públics de l'Administració responsable de l'incompliment, durant el temps precís per assegurar l'observança dels pronunciaments del Tribunal.

c) L'execució substitutòria de les resolucions recaigudes en els processos constitucionals. En aquest cas, el Tribunal podrà requerir la col·laboració del Govern perquè adopti les mesures necessàries per assegurar el compliment de les resolucions.

d) Deduir l'oportú testimoni dels afectats per exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre.

- Si es tracta d'assumptes d'"especial transcendència» el Tribunal, pot adoptar les mesures necessàries per garantir el compliment de la llei sense necessitat d'escoltar les parts.