El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha ofert aquest dimecres a la tarda a la CUP presidir un nou Govern en el qual cediria pes a tres vicepresidents, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, segons han informat fonts de Junts pel Sí (JxSí). Mas s'ha reunit amb els diputats de la CUP Antonio Baños, Anna Gabriel i Benet Salellas, al Palau de la Generalitat, per intentar desbloquejar la investidura en la segona votació que tindrà lloc aquest dijous al Parlament.

A l'abandonar el Palau de la Generalitat per l'accés a la Casa dels Canonges, els tres parlamentaris de la CUP s'han escapolit del núvol de periodistes sense voler fer declaracions ni confirmar si s'ha produït un acostament de posicions.

Segons les fonts consultades, l'esquema que JxSí està disposat a plantejar per convèncer la CUP i apropar-se al seu plantejament de presidència "coral" consistiria en un Govern presidit per Mas, amb Junqueras com a vicepresident primer en l'àmbit econòmic, Romeva com a vicepresident segon de relacions internacionals i Munté com a vicepresidenta tercera amb atribucions en matèria social. La creació de tres vicepresidències portaria implícita una reforma de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, ja que ara sols es contempla el possible nomenament de només un conseller primer o bé d'un vicepresident.

Després que la CUP unís forces ahir amb la resta de l'oposició per frustrar en la primera votació la investidura de Mas, Junts pel Sí era conscient que li tocava moure fitxa per intentar canviar el sentit del vot dels deu diputats de l'esquerra independentista i anticapitalista en la jornada d'aquest dijous.

En la segona votació, Mas haurà d'aconseguir la majoria simple dels vots del Parlament, és a dir que en tindria prou amb els 62 vots a favor de JxSí, més dos de la CUP i l'abstenció de la resta de diputats de l'esquerra antisistema. No obstant això, aquest dimecres al matí el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha descartat que en la segona votació els diputats del seu grup canviïn d'opinió i recolzin la investidura de Mas: "si presenten el mateix candidat, farem el mateix que havíem dit".

Malgrat tot, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha fet una crida a la CUP per buscar un acord d'última hora amb "cessions" mútues. Turull ha reconegut que hi hauria contactes amb la CUP en els quals JxSí formularia una nova oferta: "ens hem de moure nosaltres per fer decantar la CUP cap a un altre posicionament que no sigui el no", ha dit, encara que ha deixat clar que la candidat a la investidura només pot ser Mas.