El líder socialista, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que la resolució aprovada al Parlament suposa el «més gran desafiament a l'ordre constitucional d'Espanya» i «traeix la voluntat de la majoria dels catalans», i va expressar el seu suport al Govern central en la presentació del recurs al Constitucional.

En una declaració institucional realitzada a la seu socialista de Madrid, Sánchez va oferir el seu suport i el del PSOE al president del Govern, Mariano Rajoy, qui ahir va anunciar que demanarà al Tribunal Constitucional la immediata suspensió de la resolució secessionista i també dels seus «possibles efectes».

«Proclamem una vegada més el nostre compromís ferm i irrenunciable amb la unitat i la integritat d'Espanya», va assegurar des de Ferraz el candidat socialista a la Presidència del Govern.

Sánchez va manifestar a més la voluntat del PSOE que se salvaguardin els drets i llibertats dels ciutadans catalans en els termes previstos en les lleis i va fer una crida a que es mantinguin «units» al voltant a la defensa de la llei i al funcionament adequat de les institucions.

Va apel·lar també al sentit democràtic dels responsables polítics per acordar «un clima de convivència, diàleg i entesa en la defensa dels valors constitucionals».

I va reafirmar la seva convicció que la majoria dels catalans no volen la secessió de Catalunya d'Espanya i que, «dins de la Constitució i de la resta de les seves normes i procediments de reforma, és possible i desitjable la renovació de les regles de la convivència col·lectiva i la satisfacció ordenada de les aspiracions de la ciutadania». Per a Sánchez, la resolució aprovada ahir suposa el «desafiament més gran a l'ordre constitucional d'Espanya i la més greu manifestació del menyspreu i la violació de la democràcia a Espanya».

«Els seus promotors i els que l'han abonat traeixen la voluntat de la majoria dels catalans, que el 27-S van negar amb el seu vot la secessió de Catalunya d'Espanya i van manifestar el seu desig de mantenir i renovar la projecció institucional i política d'una història secular compartida», va destacar.

Per a Pedro Sánchez, «una minoria pretén robar a la majoria dels ciutadans la nacionalitat espanyola que els habilita per poder exercir els drets i llibertats que la Constitució i les lleis els atribueixen». En aquest sentit, va assenyalar que el secessionisme pretén provocar tres fractures: entre els catalans, entre els catalans i els seus "germans" espanyols i entre els catalans i els europeus.