El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns al migdia que demanarà al Constitucional la immediata suspensió de la resolució aprovada al Parlament i també dels seus "possibles efectes" i ha anunciat que aquest dimecres signarà el recurs davant el TC per frenar-la. Així ho ha subratllat en la declaració institucional que ha fet a l'ajuntament de Béjar (Salamanca), després de l'aprovació en el Parlament de Catalunya de la proposta per iniciar el procés de creació de l'Estat català.

Rajoy ha confirmat que ha parlat amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el qual es reunirà demà, i ha afegit que el govern central mantindrà informats els altres partits. "Aquí hi anem tots junts, perquè Espanya és de tots, pensem com pensem", ha dit. "Ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura", i "ningú no haurà d'escollir ni renunciar a la seva identitat espanyola i europea". "Ningú no estarà desemparat de la llei democràtica espanyola que protegeix els drets de tots i la igualtat de tots", ha subratllat Rajoy.

El president espanyol també ha apuntat la determinació del govern central d'utilitzar "tots els mitjans que l'Estat de dret ha posat a disposició de la democràcia" per defensar la pròpia democràcia. "Utilitzarem només l'Estat de dret, però tot l'Estat de dret; només la llei, però tota la llei; només la democràcia, però tota la força de la democràcia", ha advertit Rajoy, assenyalant que el recurs al Constitucional és el primer pas, però li agradaria que fos "l'últim", tot i matisar que això no depèn "dels que defensem la convivència, sinó de l'inútil afany d'aquells que l'estan atacant".

A la pregunta de si aplicarà l'article 155 de la Constitució, ha insistit que li agradaria no haver de prendre ja cap decisió més que el recurs, però ha afegit, "la llei és la llei i, quan s'ataca la llei, es poden utilitzar tots els instruments". "Espero no haver de fer-ho, perquè això seria el millor senyal de totes les possibles".

Rajoy ha dit que en el "mateix moment" en què el Parlament ha aprovat la resolució, el govern central "ha actuat en conseqüència", i ell mateix ha signat a Béjar la sol·licitud de dictamen al Consell d'Estat amb caràcter d'urgència per a la interposició del recurs d'inconstitucionalitat. El govern ha demanat que aquest dictamen s'emeti en vint-i-quatre hores, i demà dimarts es reunirà la comissió de secretaris i subsecretaris, que elevarà al Consell de Ministres la proposta per al recurs.

Després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres, dimecres al matí Rajoy ha explicat que signarà el recurs i sol·licitarà, per ser una prerrogativa del Govern, "la immediata suspensió d'aquesta iniciativa i de tots els seus possibles efectes", ha explicat. També ha apuntat que demanarà que la suspensió sigui comunicada a la presidenta del parlament català, Carmen Forcadell, perquè "tingui en compte que la iniciativa recorreguda no té cap valor i no pot tenir cap conseqüència".

Rajoy ha explicat que ha comunicat la seva decisió a Pedro Sánchez, amb el qual es reunirà demà, mentre que l'Executiu comunicarà a la resta de les forces polítiques els passos que farà.

El president del govern ha assegurat que entén l'"afartament" i la "indignació" que provoca en els espanyols aquest "continu intent" de deslegitimar les institucions i la "vida en comú" dels espanyols, com comprèn la "inquietud" dels catalans davant aquesta iniciativa, que "no només menysprea la legalitat sinó la pròpia pluralitat de la societat catalana" i ha asseverat que els ciutadans "han d'estar tranquils", perquè no es produirà la fractura que pretenen els secessionistes.