El diputat de Junts Pel Sí Pere Aragonès ha fet aquest dilluns una crida a la "responsabilitat" de la CUP perquè aquest proper dimarts voti a favor de la investidura d'Artur Mas. Aragonès ha recordat als diputats de l'esquerra independentista que no es tracta d'una investidura "normal", sinó que l'acord de Govern ha de servir per construir la independència. Per això, confia que l'acord entre les dues parts acabarà arribant. "Estem convençuts que l'oportunitat de fer la independència pesarà molt més que l'oportunitat de descavalcar una persona de les seves responsabilitats", ha indicat. El diputat del grup majoritari ha recordat que Junts Pel Sí representa a 1,6 milions de persones per 300.000 que representa la CUP: "tenim tot el dret fins que hi hagi un acord de defensar que el nostre candidat és Artur Mas, com no podia ser d'altra manera".

Per assolir la independència, Aragonès ha remarcat la necessària unitat de l'independentisme i, en aquest sentit, ha afirmat que no sobra "ningú", en referència explícita a la figura del candidat a la presidència de la Generalitat, Artur Mas. El diputat de Junts Pel Sí ha fet servir la resolució independentista aprovada aquest dilluns al matí per ressaltar la importància de l'acord de govern, ja que, per tirar-la endavant, es necessita un nou executiu "que tingui el mandat de les urnes".

Pel que fa al contingut del discurs d'investidura, Aragonès ha qualificat el document de "discurs d'estat", que planteja el repte de passar "de la gestió autonòmica a la d'un estat independent". Mas ha estat "coherent" amb el programa electoral de Junts Pel Sí.

Nit de l'empresari

Catalunya necessita un Govern ''quan abans millor'', segons ha defensat Antoni Abad, president de la Cecot en el transcurs del sopar de la 21ena edició de la Nit de l'Empresari. Abad ha explicat que aquest Govern ha d'estar format per persones versades en experiència. Abad ha exigit ''un país nou tan bo com els millors'' que construeixi un estat competitiu que administri millor els recursos públics. El president de Cecot ha advertit que en una societat democràtica ''és la voluntat dels ciutadans la que crea o modifica la legalitat i també la seva interpretació''. Abad ha demanat als empresaris que participin en la construcció del nou país perquè no el poden construir els polítics sols.

Antoni Abad també ha tingut alguna reflexió sobre el paper de les organitzacions empresarials i ha demanat ''un gran debat'' per recuperar la visió i la missió del paper dels agents socials en el segle XXI.

Abad ha assegurat que el paper de les actuals patronals, ''filles del debat institucional de la transició'' política ''ha quedat desdibuixat'' per la manca de revisió del model cosa que ha devaluat la percepció que la societat de les entitats patronals i ha provocat el menysteniment dels governs. ''Està clar que tenir reconeixement legal no suposa tenir reconeixement social'' ha reblat.

El president de Cecot ha defensat que les patronals no només estan per ser consultades sinó que el paper de les patronals ha de ser més participatiu i amb un protagonisme més decisiu en les matèries que afecten al teixit econòmic i empresarial.

Abad s'ha mostrat disposat a posar en comú amb els sindicats aquestes reflexions sota els conceptes de fer equip, fer empresa i fer societat.

L'empresari del Vallès ha posat sobre la taula la seva indignació perquè durant ''set duríssims anys de crisi'' els empresaris mai van aconseguir fer una cimera per buscar acords estructurals, de país amb l'objectiu de refundar les bases de competitivitat i de progrés econòmic i social.

Mentre que això ha estat impossible per donar resposta a la crisi, en cosa de setmanes el govern espanyol ha convocat un conjunt de reunions amb els principals líders polítics espanyols per parlar del futur de Catalunya cosa que és ''inaudit i insòlit''.

Es tracta d'una falta de lideratge que no només es circumscriu a l'actual govern central sinó que acumula una llarga i ''notòria'' llista de molts ''governs centrals'' que mai han portat la iniciativa i mai s'ha anticipat i sempre s'han justificat dient que es tracta de conjuntures que vénen de ''fora i forçades''.

La participació de l'associacionisme empresarial ''és més necessari que mai'' i per tant és necessari passa a paper d'implicació. Cal ''diàleg, pacte i acció''. S'ha d'obrir ''l'agenda i treure les línies vermelles''.

En relació amb el procés polític de Catalunya, Abad ha recordat que ''torna a ser 9-N'' i ''sorprenentment alguns polítics estan parats, immòbils i com en l'esport demanant temps mort''.

Abad ha manifestat que fins i tot des dels perfils de la societat més moderada ''l'immobilisme exaspera perquè desestabilitza i el no-diàleg provoca tensió i màxima preocupació''. El president de Cecot ha afegit que amb ''arguments del passat no es pot defensar el futur''.

''Està demostrat que el bon funcionament de les institucions públiques és un element que afavoreix l'activitat econòmica i genera confiança i és en aquest sentit que els empresaris tenen clar que ''en una societat democràtica és la voluntat dels ciutadans la que crea o modifica la legalitat i també la seva interpretació'', ha reblat.

Abad ha criticat al ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro recordant la ''greu responsabilitat que assumeix qui es venta de tenir la clau de la caixa, d'una caixa que noi és seva si castiga els proveïdors de l'administració catalana i els nostres serveis i prestacions. La situació actual ja és inacceptable i immoral'', ha conclòs.