El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha aprofitat la seva intervenció en el debat d'investidura al Parlament per reclamar al candidat de JxSí i president en funcions, Artur Mas, que plegui i abandoni la primera línia de la política activa. I és que segons el socialista, "el seu moment polític ha passat" i "ha arribat l'hora de marxar". Iceta, que ha acusat a Mas d'estar disposat a "fer el que sigui per seguir sent president", considera que el full de ruta independentista i el "disbarat" de la resolució aprovada dilluns són "responsabilitat seva", i per això ha explicat que resulta impossible que el PSC ni tan sols es plantegi facilitar la seva investidura amb una abstenció.

El líder dels socialistes catalans ha dedicat la major part de la seva primera intervenció al debat d'investidura a qüestionar l'estratègia que, segons Miquel Iceta, està seguint Artur Mas per intentar aconseguir ser de nou president de la Generalitat. Concretament, el primer secretari del PSC s'ha centrat en el camí "cap a la independència exprés" que assegura que ha escollit Mas i la declaració pactada amb la CUP que ha servit d'inici d'aquest procés. "Quin és el preu d'aquesta suposada llibertat per arribar a l'arcàdia feliç que vostè planteja? Està disposat vostè a fer el que sigui per seguir sent president?", ha preguntat Iceta.

En aquest sentit, el socialista ha insistit que el seu grup votarà en contra de la investidura de Mas. I tant convençut està, que ha preferit reclamar que el president en funcions i candidat de JxSí a la reelecció plegui. "Ahir vostè va venir a dir una cosa semblant al 'després de mi, el diluvi', i que si o l'investeixen president s'acaba el procés. Quan un arriba a la conclusió que sense ell tot s'acaba, ha arribat l'hora de marxar. Ni tan sols el procés, amb la seva fragilitat, depèn d'una sola persona", ha sentenciat Iceta.

El líder del PSC, a més, s'ha tornat a dirigir a Mas per assegurar-li que creu que "el seu moment polític ha passat". "Des del respecte al que ha fet, al que ha intentat i a una força política, la seva, que ha prestat grans serveis al país. No és una critica personal. Però crec que la seva candidatura no permet l'avenç que el país reclama i necessita", ha afegit el socialista.

I és que Iceta no veu en Mas un possible candidat a la presidència perquè, segons ell, pretén enfocar la legislatura "des de la confrontació , el conflicte i la il·legalitat; i així no es poden aconseguir cap dels objectius que proposa". "Vostè ens diu que nomé hi ha un camí, la independència; i només una manera, fora de la legalitat; i només pot ser amb un líder, que és vostè. Jo li he de dir no, no i no. No a la independència, no a la il·legalitat i no a vostè com a president. No hi estem d'acord. Massa sovint s'ha volgut confondre Catalunya amb una persona, i és una anomalia, un perill i una irresponsabilitat", ha sentenciat.

A més, el socialista ha fet saber que la declaració independentista de JxSí i la CUP és la pota que culmina aquesta negativa a la investidura. "No li donarem tampoc suport perquè vostè és el responsable directe del disbarat d'ahir", ha afegit.

Iceta, però, ha explicat que no només pel procés independentista considera que Mas no és un bon candidat per a ser president. Després de recordar que els compromisos que va adquirir al 2010 amb el PSC per aconseguir la seva abstenció i facilitar la investidura "van quedar en paper mullat, ha retret que Mas "no té credibilitat" en les seves propostes. "Algunes es repeteixen des de 2010 i 2012", ha dit.

Per últim, el líder del PSC ha fet una crida al "diàleg" i la "negociació" amb l'Estat, i ha tornat a apostar per la seva reforma constitucional com a sortida per "solucionar l'encaix de Catalunya i la resta d'Espanya".