L'escriptor Ildefonso Falcones es va desvincular ahir de l'entramat societari a l'estranger amb el qual, segons la Fiscalia, va defraudar 1,4 milions d'euros a Hisenda. Falcones va al·legar que va cedir els drets de les seves obres abans de tenir èxit perquè necessitava ingressos per pal·liar les seves dificultats econòmiques.

Segons van informar fonts judicials, Falcones i la seva dona, que estan imputats arran d'una querella de la Fiscalia que també es dirigeix contra un germà de l'escriptor, van declarar ahir al matí durant més de dues hores davant la titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona, que investiga el cas.

La Fiscalia acusa Falcones d'haver defraudat 1,4 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2009 i 2011, en transmetre a societats radicades fora d'Espanya els drets de les seves obres supervendes, amb la qual cosa ocultava al fisc espanyol part dels beneficis recaptats amb els seus llibres.

En la seva declaració davant del jutge, l'escriptor i advocat va admetre que, l'any 2004, va vendre el 80% dels drets de l'obra La Catedral del Mar al propi bufet que porta el seu nom -que, al seu torn, els va transmetre a una societat amb seu a la República Dominicana-, perquè en aquells moments necessitava diners, ja que tenia deutes i passava per dificultats econòmiques.

Per aquest mateix motiu, Falcones va explicar que el 2005 va signar un contracte de serveis amb una empresa que administrava el seu germà -també querellat- per la qual cosa va percebre una remuneració de 36.000 euros anuals per confeccionar deu obres literàries més, mentre la societat es quedava amb el 80% dels drets econòmics sobre aquestes. Segons la Fiscalia, la societat dominicana administrada pel germà de Falcones va acabar fent-se el 2006 amb l'empresa que ostentava els drets de La Catedral del Mar.

L'autor de supervendes com La mà de FátimaLa Reina Descalça es va desmarcar de l'entramat empresarial investigat per la Fiscalia i va assegurar que desconeixia que les societats estiguessin radicades a països amb un sistema de tributació favorable. Per aquest motiu, l'escriptor va defensar que està al dia en el pagament d'impostos a Hisenda i va negar que hagi ocultat part dels beneficis de les seves obres al fisc cedint-los a l'entramat radicat a l'estranger, que segons la seva opinió tenia una estructura legal que pagava els impostos corresponents.

En declaracions a la premsa a la sortida del jutjat, l'escriptor va dirigir unes paraules als seus lectors i es va mostrar confiat que els seus llibres agradin més que el «sainet» en què, al seu parer, ell mateix s'ha vist immers arran de la querella de la Fiscalia.

En canvi, el ministeri públic sosté que, per evitar el pagament de les seves obligacions tributàries pels beneficis de La Catedral del Mar, La Mà de Fátima i La Reina Descalça, Falcones i la seva dona van idear un sistema pel qual van transmetre els drets d'autor a entitats no residents a Espanya.

Més beneficis que els declarats

El fiscal detalla en la seva querella que, a partir de les dades de l'editorial Random House, que publica les obres de Falcones, el rendiment net de l'explotació de l'obra literària de l'autor és molt més gran que la declarada: 4.397.633 euros davant 375.650.