El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, van fer broma sobre la possibilitat de reunir en assemblea els 62 diputats de Junts pel Sí (JxS) i els 10 de l'esquerra anticapitalista per decidir la investidura del president. Davant del «no» de la CUP, Mas va suggerir, mig en broma mig seriosament, que es reunissin un dia els diputats dels dos grups independentistes al Parlament: «Per què no ens reunim un dia els 72, votem allà i ho decidim?».

«M'ha donat un infart», va ironitzar Baños després d'escoltar la proposta. Ho va encaixar com una broma i li va seguir el joc, va 'acceptar' el repte encara que amb la condició que la votació fos secreta, una irònica al·lusió als dubtes que podrien tenir els diputats d'ERC.

El «no» dels deu diputats de la CUP va frustrar la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat en la primera votació, en la qual només els 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí) van votar a favor, enfront dels 73 vots en contra de l'oposició en bloc.

Un dia després que JxSí i la CUP unissin forces per aprovar en el Parlament una declaració d'inici del procés independentista, ahir no hi va haver acord per proclamar a Mas com a president català, en una votació en la qual necessitava la majoria absoluta, un mínim de 68 diputats.

La investidura del president de la Generalitat haurà de seguir esperant. Com era previsible. Demà Mas en tindria prou amb la majoria simple dels vots, és a dir, amb aconseguir que 2 diputats dels altres grups li facin confiança i 8 se n'abstinguin o no participin en la votació. Els esforços de Junts Pel Sí se centren a tancar un acord amb la CUP, tot i que l'esquerra independentista va insistir una i altra vegada que no votarà a favor de la investidura d'Artur Mas.

Les posicions de Junts Pel Sí i la CUP pel que fa a la figura del president continuen enrocades. La coalició entre CDC i ERC subratlla que Mas és el seu candidat a presidir la Generalitat i l'esquerra independentista no para de repetir que aquest és precisament el nom que no acceptarà. Ahir fins i tot van posar un altre nom sobre la taula, el del cap de llista de Junts Pel Sí a les passades eleccions, Raül Romeva, a qui no es pot relacionar «amb els governs anteriors ni amb les polítiques d'austeritat que han restat suports al procés i que no està lligat a un partit corcat per la corrupció».

Demà el ple d'investidura es reprendrà amb un nou debat entre els presidents dels grups parlamentaris i el candidat a la presidència de la Generalitat. Fins aleshores, Junts Pel Sí té 48 hores per intentar convèncer els diputats de la CUP de la importància d'investir Mas per no «encallar» el procés, segons va dir el mateix president en funcions en el discurs que va pronunciar dilluns.

Si demà Mas no obté, almenys, la majoria simple dels vots, la seva candidatura quedarà formalment rebutjada i serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui tornarà a tenir la responsabilitat de proposar alguna candidat a presidir la Generalitat. Forcadell tindria dos mesos a comptar de la primera votació (des del 10 de novembre) per escoltar els grups parlamentaris i fer una o diverses propostes. De fet, podria proposar tantes votacions com volgués durant aquest temps i, si Junts Pel Sí no canvia d'opinió, es podria tornar a plantejar el nom d'Artur Mas.

Si el diumenge 10 de gener el Parlament no ha escollit president del Govern, la legislatura es dissoldrà i es posarà punt i final a la XI legislatura, que haurà esdevingut la única de la democràcia en què no s'haurà arribat a cap acord per formar un nou executiu. Durant tot aquest temps, Artur Mas continuaria sent el president en funcions de la Generalitat i seria ell l'encarregat de signar el nou decret de convocatòria d'eleccions que, segons l'Estatut, es farien entre 40 i 60 dies després.

No oferir el cap de Mas

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, va deixar clar que no deixaran caure el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i el mantindran com a candidat a la reelecció. «No se'ns passa pel cap oferir el cap polític del president Mas», va sentenciar des de l'hemicicle. Segons Turull, renunciar a la presidència de Mas significaria que l'Estat «hauria pres la mida» a l'independentisme, ja que és precisament el que busca.

El president de JxSí va reclamar a la CUP que respectin «la persona» amb qui es van comprometre davant la ciutadania en les eleccions del 27-S i va destacar que Mas és el més indicat perquè «sempre serà lleial al procés» i ja té «experiència» al capdavant de la Generalitat per impulsar el procés «des del minut zero».