El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va centrar bona part del seu discurs d'investidura a fer una crida als diputats sobiranistes del Parlament. «De la majoria depèn que no hi hagi bloqueig ni pèrdua de temps per iniciar el procés que ens ha de portar a l'estat català», va alertar per després concloure que «sense investidura no hi ha Govern definitiu i, conseqüentment, el procés queda encallat, almenys durant un temps».

En el marc del seu discurs d'investidura, Mas també va acusar l'Estat de tenir «intolerància a la realitat nacional catalana» i va considerar que està «políticament incapacitat» per acceptar un repte com el que li planteja Catalunya. Mas va fet referència a un proverbi: «No pots dirigir el vent, però si les veles del teu vaixell».

Fent un símil mariner, com va fer en anteriors ocasions, el president de la Generalitat en funcions ha recordat que si el moviment del timó és el que permet seguir el rumb marcat, la superfície i l'orientació de les veles és el que fa que el vaixell navegui aprofitant el vent. «Si no hi ha prou sintonia entre el timó i les veles, pot passar que l'embarcació tombi i no es pugui redreçar», va alertar dirigint-se implícitament a la CUP.

El president en funcions va afegir que dels diputats del Parlament depèn que hi hagi navegació i que s'arribi a bon port. Una navegació que, segons va augurar, no serà «plàcida» però va alertar que «sense sortir de port quedem atracats, immòbils, aturats». «Un preu massa alt després d'haver-nos preparat a fons per a la travessia, i després d'haver rebut un mandat clar sobre el rumb a seguir», va reblar.

Insta a no perdre temps

Mas va demanar que no hi hagi bloqueig i que no es perdi «innecessàriament» el temps per iniciar el procés.

Així mateix, va considerar que no s'entendria que hi hagués un Parlament «plenament operatiu» convivint amb un govern en funcions que deriva de l'anterior legislatura. Per aquest motiu, ha afegit que una «arrencada tan potent» de legislatura requereix un govern «a l'alçada dels reptes» que marquen el mandat democràtic.

Al llarg de la seva intervenció, Mas va defensar que tot hauria pogut ser diferent amb una altra actitud de l'Estat i va concloure que el problema de fons no és la manca de voluntat de Catalunya d'encaixar sinó la manifesta «incapacitat de l'Estat espanyol d'acceptar en el seu sí una Catalunya amb personalitat pròpia, identitat pròpia i projecte propi».

Amb tot, va declarar que l'estat espanyol té «intolerància a la realitat nacional catalana» de la mateixa manera que hi ha persones que tenen intolerància a algun aliment.Encara sobre l'actitud de l'Estat va recordar que el govern del PP va impedir un referèndum i ha començat un procés per la via penal per una consulta sense conseqüència jurídiques.

«L'Estat està incapacitat»

«Deixem-nos de fer trampes al solitari i de brindis al sol: l'Estat espanyol està políticament incapacitat per acceptar un repte de la profunditat i de l'alçada democràtica com el que li està plantejant una part molt significativa de la societat catalana», va afegir.

També es va referir als camins intermedis anomenats «terceres vies» i va alertar que aquests no depenen de Catalunya sinó de la voluntat de l'Estat. En aquest context, va recordar que al llarg de cent anys s'han anat provant camins intermitjos «amb els seus llargs períodes dictatorials, fruit de sublevacions contra l'ordre establert i les lleis vigents en cada moment».