La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat aquest dimarts al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, que "deixi pas a una nova alternativa política" després d'haver demostrat la seva incapacitat per governar Catalunya, que creu que ha portat a la "inestabilitat" durant els darrers cinc anys tant per la seva gestió de la crisi com pels escàndols de corrupció i la voluntat de "desconnectar" de l'Estat. Arrimadas ha acusat Mas de "mentir" amb l'aposta independentista i d'"utilitzar el sentiment legítim" dels que volen separar-se d'Espanya per fins personals. Un camí que portarà a la "frustració col·lectiva", segons ha augurat. A més, ha avisat el president en funcions que "no colen" ni les queixes pel paper de l'Estat, ni la seva lluita contra la corrupció, ni la sensibilitat social que defensa.

En la seva primera intervenció en un debat d'investidura, la presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha carregat contra la gestió política d'Artur Mas i l'"aventura embogida" independentista que propugna CDC. "No tot s'hi val per salvar la carrera política de Mas", ha advertit des del faristol del Parlament, des d'on ha fet una crida als catalanistes moderats a tornar al camí del diàleg, la centralitat i les reformes, i abandonar la via independentista "irresponsable", que comporta conseqüències econòmiques greus, com ara la fuga d'empreses, ha dit.

Així, ha assegurat que hi ha sectors afins al president en funcions i membres del Govern que dubten de la idoneïtat del projecte sobiranista i, sobretot, de la crida a la desobediència i l'incompliment de la legalitat que Junts pel Sí i la CUP han pactat en la resolució independentista. Un text que, segons Arrimadas, posa "en risc" l'autogovern català, malgrat que aquesta és una de les regions europees amb més competències legislatives pròpies, segons ha destacat. "Vostè pretén escollir tribunal com qui tria perruqueria", ha etzibat a Mas, alhora que ha opinat que un programa electoral mai dóna "llicència" ni pot ser "un xec en blanc" per saltar-se la legalitat.

La cap de la segona força parlamentària ha retret a Mas que impulsi la ruptura amb l'Estat i la Unió Europea sense tenir la majoria dels catalans al seu costat. "Va fer un plebiscit i el va perdre. Fins i tot el seu soci Baños ho va reconèixer [...]. Ha tingut un suport social alt, però no majoritari. No té la majoria social ni la parlamentària, i tampoc la raó", ha asseverat. A més, li ha recordat que ara Junts pel Sí (CDC i ERC) sumen els mateixos diputats que CiU l'any 2010. "Amb aquests resultats, altres polítics se n'han anat a casa", ha indicat amb to punyent.

Així mateix, Arrimadas ha criticat les contradiccions del president. D'una banda, ha recordat, Mas diu que no és l'impulsor del procés i que només ha "escoltat la veu del poble" i, de l'altra, es reivindica com a peça imprescindible perquè el camí cap a la independència no "encalli". Davant d'això, Arrimadas li ha preguntat: "en què quedem: és cosa del poble i vostè és prescindible o sense vostè això descarrila?".

També l'ha acusat d'haver-se instal·lat en el "victimisme" i la "propaganda" per culpar de tots els mals a l'Estat espanyol, que "de facto" ha estat governat per CiU durant els darrers 30 anys. "Espanya és obra de Convergència", ha assegurat tot recordant-li que el seu partit ha contribuït a aprovar les reformes energètica i laboral i, en canvi, no ha fet res per promoure mesures de despolitització de la justícia. Així, l'ha emplaçat a defensar "amb lleialtat" els interessos de Catalunya a Madrid. Per exemple, per acabar amb "la vergonya" de la xarxa de Rodalies o bé donar l'impuls definitiu del Corredor del Mediterrani o aconseguir un nou sistema de finançament.

De la mateixa manera, Arrimadas ha criticat la gestió política de Mas al capdavant de la Generalitat durant els darrers cinc anys, malgrat reconèixer-li la dificultat de pilotar el país en temps de crisi. L'ha acusat d'invertir malament els recursos públics "ha estat dur amb els dèbils i dèbils amb els que tenen el poder", "ha venut les joies de la corona a empreses privades" i ha estat l'artífex de nyaps com Spanair i l'ATLL. A més, "ha superat l'insuperable: fer bona la gestió del tripartit, almenys en el deute". Tampoc ha estat capaç de desencallar el projecte de la llei electoral, ha afegit Arrimadas.

La líder de Ciutadans s'ha encebat amb la capacitat de dividir de Mas, que creu que passarà a la història per haver trencat una federació "que semblava de ferro" com CiU, per haver-se carregat un partit "aglutinador" com CDC, i haver partit en dos la societat catalana. "Vol passar a la història, i no sempre es sinònim d'haver-ho fet bé. Hi ha pàgines molt negres de la història", ha assenyalat. Per tot plegat li ha recomanat que "deixi pas a la nova alternativa política" i li ha estès la mà per tal d'arribar a pactes en qüestions socials o econòmiques: "no ens posi al mateix sac que el PP".