El president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, va instar el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, a arribar a acords institucionals al Parlament en clau social, fiscal i econòmica perquè el futur govern «no depengui d'un partit antisistema» com la CUP. Albiol, que va qualificar l'esquerra independentista d'«estrafolària i radical», va titllar de «gran drama» que els d'Antonio Baños puguin condicionar el futur cap de l'executiu. Albiol, que va recordar que en dictadures s'han celebrat referèndums, va acusar Mas de «cinisme polític» i hi va vincular conceptes com «debilitat, submissió, mentida i odi contra Espanya». Els diputats de la CUP van aplaudir dempeus la intervenció del popular.

Xavier García Albiol va fer una crida a Mas a explorar altres acords institucionals a la cambra -ha citat C's i el PSC- sobretot en clau social, fiscal i econòmica. «Des de la responsabilitat», va dir Albiol en el seu torn durat el debat d'investidura. «Escolti i intenti-ho», li va dir. En aquest sentit, creu que és necessari perquè el Govern «no depengui d'un partit antisistema com la CUP». Albiol es va confessar «preocupat», no perquè Mas o algun candidat de Junts pel Sí sigui investit president, sinó perquè qui assumeixi la presidència pugui estar condicionat per 10 diputats que «aposten per trencar-ho absolutament tot».

La llavor de la discòrdia

Per la seva banda, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va acusar el Partit Popular d'haver «sembrat la llavor de la discòrdia» a tot Espanya per guanyar vots i el va assenyalar com a responsable de la situació actual. Així mateix, va negar haver generat «odi» contra Espanya». «No es pot tenir odi per ningú i menys pels que pots considerar gent propera, pels que tenen llaços fraternals, polítics i comercials», va defensar en el seu torn de rèplica al president del PPC al Parlament, Xavier García Albiol.