Rècord de premsa acreditada aquest dilluns al Parlament per seguir la votació de la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP i el primer debat d'investidura del president de la Generalitat. A banda dels periodistes parlamentaris habituals, 300 més han acudit a la cambra per informar de la sessió plenària. Entre els quals, professionals de 20 mitjans internacionals. Mai abans hi havia hagut tants periodistes d'arreu del món cobrint una jornada parlamentària catalana. Ni tan sols quan va aprovar-se la prohibició de les corrides de toros, l'any 2010. L'interès per la situació política que viu Catalunya, segons assenyalen els corresponsals internacionals, ha crescut exponencialment des del procés participatiu del 9-N. A l'exterior de la cambra, un centenar de persones convocades per l'ANC, Òmnium i l'AMI han seguit la sessió a través d'una pantalla gegant. En paral·lel, una vintena d'unionistes han onejat banderes espanyoles i escridassat membres del Govern.

Llargues cues als controls d'accés al Parlament, unitats mòbils desplegades als voltants de la cambra, formigueig de càmeres i fotògrafs als passadissos i sales de premsa atapeïdes de periodistes. Aquesta és la imatge fixa del Parlament aquest dilluns, on es palpa ambient d'excepcionalitat. La votació de la declaració sobre l'inici del procés i el primer debat d'investidura del president de la Generalitat centren l'atenció de la premsa, també de la internacional.

Desenes de periodistes d'arreu del món treballaran aquesta setmana des de Barcelona per explicar als seus espectadors el moment polític que viu el país. Els periodistes de les agències de notícies internacionals confirmen que l'interès mediàtic per Catalunya ha crescut els darrers temps, especialment des del procés participatiu del 9-N, ara fa un any.

"La qüestió catalana era percebuda com un tema llunyà. La majoria de la gent només relacionava Catalunya amb Barcelona i sabien poc de les demandes independentistes. A poc a poc, l'interès va creixent", relata Marcelo Moncayo, corresponsal de la cadena NTN 24, que emet a una vintena de països americans diferents. Fins ara, reconeix, tota l'atenció estava centrada en l'actualitat socioeconòmica espanyola, atès que l'Estat és el segon inversor a l'Amèrica Llatina i és vist com la "primera cara" d'Europa.

El corresponsal del canal àrab Al Jazeera, Aïman Zoubir, habitualment establert a Madrid, explica que van començar a informar del moviment sobiranista català arran de les consultes populars iniciades al Maresme. Les Diades de l'Onze de Setembre dels darrers anys van tenir potència, i la cobertura de la realitat política catalana ha anat a més des d'aleshores. La nombrosa comunitat magrebina present a Catalunya, l'interès pel Barça i la situació geogràfica del país -en plena ribera mediterrània- són altres factors que expliquen l'interès pel que aquí succeeix, assegura.

Estelades i banderes espanyoles, a l'exterior

Amb estelades i pancartes a favor de la independència, prop d'un centenar de persones s'han concentrat des de primera hora del matí a l'exterior de la cambra catalana per seguir la sessió plenària a través d'una gran pantalla televisiva instal·lada per les entitats sobiranistes ANC, Òmnium i AMI. Els seus màxims dirigents també han viscut la jornada des del Parlament. El públic ha ovacionat el president Mas a la seva sortida de la cambra, tot just després d'haver-se ratificat l'aprovació de la declaració sobiranista.

En paral·lel, una vintena de persones han fet onejar banderes espanyoles i fet proclames a favor de la unitat de l'Estat i en contra del procés. A més, han escridassat membres del Govern quan han abandonat el Parlament al migdia.