El president del govern espa?nyol, Mariano Rajoy, va iniciar ahir els tràmits per a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració del Parlament, que «pretén iniciar un procés il·legal» d'independència, segons va afirmar. Just abans va signar la ?sol·licitud de reunió del Consell d'Estat amb caràcter d'urgència perquè aprovi en 24 hores un informe sobre la declaració.

Avui es reunirà la comissió de secretaris i subsecretaris per preparar el recurs, que s'aprovarà en Consell de Ministres, previsiblement de demà. El recurs demanarà la «immediata suspensió» d'aquesta iniciativa i de tots els seus possibles efectes.

El president espanyol va assegurar que utilitzarà «tots els mitjans» per aturar el procés i defensar la unitat d'Espanya. «Ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura», va dir.

En aquest sentit, el líder de l'Executiu espanyol va afegir que el recurs demanarà explícitament al TC que comuniqui la suspensió de la declaració a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li recordi que el text «no té cap valor» ni pot tenir «cap conseqüència».

L'Executiu inicia d'aquesta manera el tràmit del recurs d'inconstitucionalitat i amenaça també la presidenta del Parlament amb l'aplicació de les noves atribucions del Tribunal Constitucional per suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves resolucions. «El Govern que presideixo no permetrà que això continuï» va afirmar Rajoy, que va assegurar que està «decidit a utilitzar tots els mitjans que l'estat de dret ha posat a les seves mans» per «defensar la democràcia». Segons Rajoy, l'Executiu espanyol utilitzarà «només l'Estat de dret, la llei i la democràcia», però «tot l'Estat de dret, la llei i la democràcia».

Rajoy va advertir que la impugnació al TC és el «primer pas» del seu executiu, en al·lusió a la resta de mecanismes de què disposa. «Defensarem la democràcia a tot Espanya i defensarem la sobirania», va afirmar Rajoy, que va llançar un missatge de «tranquil·litat» perquè «ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura». Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va indicar que la resolució serà «previsiblement anul·lada pel TC» i «per tant no haurà existit mai».

Santamaría truca a Rivera

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar el líder de Ciutadans, Albert Rivera, del contingut de la declaració institucional feta per Mariano Rajoy en relació amb la declaració del Parlament.