El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha convidat l'Estat a "llegir amb serenor" el resultat del 27-S i aprofitar el "marge per a la negociació" que creu que encara té en el procés independentista català. En la primera part del seu discurs com a candidat a la reelecció en la primera sessió d'investidura del Parlament, Mas ha fet aquesta crida, però ha avisat a les institucions espanyoles que el camí cap a la independència "no el pot aturar ningú". El president en funcions, a més, ha assegurat que el resultat de les passades eleccions "legitima" el procés i per això posa el pla sobre la taula. De la mateixa manera, ha refermat que assolir la plena sobirania de Catalunya i la confecció d'una futura constitució catalana són "un repte gegantí" en el que "no sobra ningú", i ha cridat "tothom" a participar d'aquest procés.

Artur Mas s'ha presentat davant el Parlament com a candidat a president començant el seu discurs amb una aferrissada defensa de "l'aval" que li donen les eleccions i assegurant que els seus plans per a aquesta legislatura són "fruit del mandat democràtic rebut a les urnes el 27-S". I sobre aquesta base ha pivotat tota la seva primera part de la intervenció del debat d'investidura.

En aquest sentit, el candidat de Junts pel Sí -l'únic que s'ha presentat en aquest debat- ha volgut fer unes pinzellades sobre el rumb que vol donar a la legislatura i al procés cap a la independència. La resolució que s'ha aprovat al matí d'aquest mateix dilluns ha servit també a Mas per traçar el full de ruta. I d'aquest text sobiranista ha remarcat que "no diu que es prevegi una declaració unilateral d'independència". "Som conscients que no haver superat 50% dels vots emesos, ens obliga a conduir el procés tenint present al realitat social i política actual del poble de Catalunya", ha dit.

Tot i això, ha fet una crida dirigida als poders espanyols i especialment al govern. "Si l'Estat fes una lectura serena i assenyada de resultat del 27-S, veuria que hi ha marge per a la negociació i el diàleg", ha sentenciat, tot remarcant que "de moment" l'Estat "segueix dinamitant ponts de diàleg i entesa, fent seva la màxima de 'cuanto peor, mejor', i utilitzant com sempre qualsevol dinàmica catalana com a munició electoral, com arma llancívola, en una carrera per veure qui la diu més grossa en un intent poc dissimulat per guanyar vots".

Malgrat fer aquesta crida al diàleg amb l'Estat, Mas ha deixat clar que no és per fer marxa enrere sinó per poder negociar la independència i els seus termes. "El 27-S ha marcat un abans i un després. Les coses han canviat i molt. Catalunya és un país en moviment i ningú pot aturar la voluntat majoritària d'un poble que avança decididament cap a un futur millor. Cap querella, cap amenaça, cap por podran frenar l'anhel íntim de milers de persones", ha sentenciat el president en funcions, deixant clares les seves intencions a l'hora de voler dialogar amb Espanya.

I és que per a Mas, la independència sembla irrenunciable, i el full de ruta de Junts pel Sí i pactat en part amb la CUP, també. És per això que ha assegurat que el procés "tindrà un referèndum" però no sobre la independència, sinó sobre la Constitució catalana i el "final del procés" de construcció del nou estat. "Estem davant un moviment majoritari, ordenat i transversal, conformat per molts que estan per sobre de sigles", ha dit.

Amb tot, Mas ha volgut remarcar que la "majoria absoluta" d'independentistes al Parlament fa que els sobiranistes "estiguin legitimats". "Tenim un mandat democràtic majoritari per iniciar el procés que ha de construir un nou estat. El gran repte consisteix en transformar autonomia catalana en l'estat català. La majoria absoluta del Parlament hi és per assolir aquest objectiu", ha concretat.

I en aquest "repte gegantí i la tasca immensa" que suposa el procés d'independència i la confecció de la nova constitució "fa falta tothom; tothom que hi cregui i s'hi comprometi". "No sobra ningú. Repeteixo: no sobra ningú", ha conclòs.

Mas, però, també ha tingut paraules per criticar l'actitud de l'Estat amb Catalunya i amb els independentistes, carregant contra el fet que Mariano Rajoy s'hagi reunit "amb tothom menys amb els representants de les institucions catalanes" per a "parlar sobre Catalunya" durant la setmana passada. "En les democràcies de qualitat, es construeixen els marcs legals per donar sortida a la voluntat expressada a les urnes. En les pseudodemocràcies s'utilitzen la Fiscalia, la policia o els tribunals per frenar o avortar la voluntat popular. En quin tipus d'estat els agradaria viure? Per quin val la pena lluitar?", s'ha preguntat Mas.

I és que les querelles pel 9-Nsón, per a Mas, una "expressió" d'aquesta situació de l'Estat. "És un estat amb tics i reflexos predemocràtics, que pretén empresonar aquells que promouen processos de participació per conèixer l'opinió de la gent. De debò, qui vol viure en un estat com aquest"", ha dit.

En aquest sentit, ha volgut "fer una crida a moltes altres persones i pobles d'Espanya" i, parlant en castellà, els ha preguntat "qui accepta i qui vol viure en un estat que persegueix criminalment aquells que promouen les urnes per conèixer l'opinió de la gent? Qui es pot sentir protegit per un estat que tracta als demòcrates com si fossin delinqüents? Qui es pot sentir atret per un estat que utilitza les lleis i els tribunals per callar la democràcia i no per canalitzar-la?".