El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha alertat, en el seu discurs durant el ple sobre la resolució independentista de JxSí i la CUP, que aprovar aquesta proposta i intentar aplicar-la tindria "uns costos imprevisibles" i "insuportables" per a la societat catalana. I és que per al líder dels socialistes, la resolució presentada pels sobiranistes "situa les institucions catalanes fora de la llei". Això suposa, segons Iceta, arribar a poder tenir "conseqüències" que afectarien a tots els catalans i als que els independentistes "no tenen dret a aplicar". I és que el socialista creu que JxSí i la CUP estan "desconnectant de l'estat de dret, de la majoria ciutadana i de la legalitat democràtica" amb aquesta resolució.

El líder dels socialistes ha volgut dedicar la major part del seu discurs en el debat de les resolucions de JxSí i la CUP, i de CSQEP a defensar la "irresponsabilitat" que al seu criteri suposa aprovar i intentar aplicar la proposta independentista. En aquest sentit, Miquel Iceta ha volgut "recordar" que històricament "la pluralitat política ha estat positiva, però la divisió ha afeblit Catalunya".

Així, el socialista ha insistit que al llarg de la història "s'ha demostrat" que "situar les institucions catalanes fora de la llei ens porta a una derrota segura". "És del tot temerari i tindrà conseqüències i costos imprevisibles. Han pensat en les costos i conseqüències de situar les institucions catalanes fora de la llei? No recaurà només sobre vostès, recaurà sobre la ciutadania també, i no tenen cap dret, perquè, a més se ser il·legal, no tenen cap mandat democràtic per fer-ho", ha sentenciat Iceta, tot avisant que "quan s'apliqui la llei" contra aquesta resolució i els que la vulguin impulsar, els independentistes "no podran trobar en nosaltres comprensió ni solidaritat".

I és que per al líder del PSC, les intencions dels sobiranistes a partir d'aquesta resolució són del tot contràries a la llei vigent. "Diuen vostès que volen desconnectar d'Espanya. Però ens demanen que desconnectem de l'estat de dret; estan desconnectant de la majoria ciutadana, de la legalitat democràtica, i de la realitat. No saben on van i no tenen dret a arrossegar-os a tots a una situació de costos insuportables", ha etzibat.

És per això que Iceta ha "pregat" als independentistes que no tirin endavant la proposta aprovada i que "reflexionin sobre la responsabilitats que assumeixen donant suport una resolució que agreuja relació entre Catalunya i Espanya, que tanca les portes a la negociació amb l'actual govern actual i amb qualsevol altre posterior al 20-D, i que lluny d'unir els catalans els dividirà, posant en perill l'autogovern català".

Iceta ha volgut també recordar a JxSí i la CUP que el passat 27-S "es va perdre el plebiscit" independentista i que la seva "majoria és per a governar" i no per a "incomplir les lleis que els convingui". A més, ha dubtat que l'aprovació de la resolució respecti la "necessària seguretat jurídica" i que és "un disbarat" acceptar la màxima que "algunes lleis es respectaran i altres se saltaran" en funció del "benefici" per a qui ho impulsa.