La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat aquest dilluns que no es veu inhabilitada després de la votació sobre la resolució independentista aquest dilluns al Parlament. En una entrevista a 'Els Matins de TV3', Forcadell ha defensat que "l'únic" que ha fet és "facilitar el debat" que els grups parlamentaris, en aquest cas Junts pel Sí i la CUP, li van demanar celebrar "el més aviat possible". D'altra banda, sobre el desacord en qui ha de ser el pròxim president de la Generalitat, Forcadell ha afirmat que "ningú no és imprescindible per al procés però tots som necessaris" i que l'actual president en funcions, Artur Mas, és un "actiu" per al procés. Forcadell espera que l'acord arribi abans del 29 de desembre.

Forcadell ha reiterat que la seva funció com a presidenta de la cambra és "facilitar" que els grups parlamentaris puguin portar el debat que està al carrer al Parlament, tal com li havien demanat per "procediment d'urgència". "Per fer això, no entenem que es pugui inhabilitar ningú", ha subratllat.

Per la presidenta de la cambra, "ningú ha de tenir por de portar al Parlament el mandat democràtic d'unes eleccions" ni de "complir la voluntat del que va decidir el poble de Catalunya a les urnes i fer el que decideixin la majoria de diputats".

En quant al candidat a la presidència de la Generalitat, Forcadell ha dit que espera que quedi investit abans de les eleccions al Congrés previstes pel 20 de desembre. "Com més aviat tinguem un Govern més aviat començarem a treballar", ha assenyalat la presidenta del Parlament, que ha avançat que creu que "malauradament" no sortirà cap president escollit el dijous, 48 hores després del primer intent, previst per demà.

En qualsevol cas, la presidenta del Parlament ha dit que es treballarà perquè la investidura pugui ser aviat ja que "el desacord és dolent per a tots i per al país". També ha indicat que no veu la celebració d'unes noves eleccions al març. "Entenc que tots els grups parlamentaris creuen que el desacord no és bo i tots estan treballant per l'acord", ha continuat.

Forcadell també ha explicat que en la ronda de contactes, la setmana passada, amb els diferents caps de llista de les passades eleccions al Parlament, cap formació, excepte Junts Pel Sí, li va posar un nom com a candidat a la presidència de la Generalitat. Tampoc la CUP, segons ha confirmat, després que aquest cap de setmana plantegés alternatives com l'actual vicepresidenta del Govern, Neus Munté, o el cap de llista de Junts Pel Sí, Raül Romeva.