El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va fer una crida a la CUP perquè li presti el seu suport per poder ser investit, perquè d'altra manera el procés sobiranista quedaria «encallat», una advertència que no va estovar l'esquerra anticapitalista.

El diputat de la CUP Albert Botran va avisar Mas que el procés independentista «no s'encalla en funció de la presidència» i que «tirarà endavant hi hagi qui hi hagi al capdavant» del Govern. «Interpretem que busca el suport necessari per ser president. El nostre vot serà coherent amb el que hem dit fins ara, no variarà en funció del seu discurs d'avui», va dir Botran.

«Evidentment que no s'encalla. El procés tirarà endavant hi hagi qui hi hagi al capdavant. Qui estigui al capdavant pot ser una persona o una altra, l'important és qui hi ha per sota i darrere, està impulsat per centenars de milers de persones, per una pluralitat de forces polítiques i socials, i qui estigui al capdavant ha de respondre a aquesta pluralitat», va assenyalar.

Una de les crítiques en les quals van coincidir tots els grups de l'oposició és en el fet que Mas no hagués fet autocrítica pels casos de presumpta corrupció que esquitxen CDC, amb seus embargades i el tresorer a la presó.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va definir Mas com un president «esgotat, resignat i fracassat» i li va recriminar que en hora i mitja de discurs no hagués utilitzat la paraula «corrupció» malgrat les «15 seus embargades» de CDC.

De la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va dir que Mas està «derrotat» i instal·lat en la «supervivència personal» i el va acusar de ser «el problema» de Catalunya.

Des de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela va denunciar el «cinisme» de Mas en plantejar mesures que «no ha aplicat» en els seus cinc anys al capdavant de la Generalitat i que està mancat d'«autoritat».

El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, va descriure Mas com un polític «agònic» que «inventa enemics externs» per «tapar la seva incompetència» i dinamitar «els pocs ponts de diàleg que queden» amb el Govern central, per això li va demanar que renunciï a seguir presidint la Generalitat.

En la segona jornada del ple d'investidura, els líders parlamentaris debatran directament amb Mas i, a la tarda, es durà a terme a la primera votació, per a la qual cal majoria absoluta.