El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha iniciat aquets dilluns el seu discurs d'investidura denunciant la "pseudodemocràcia" espanyola que menysprea els resultats de les eleccions catalanes del 27S, que han donat "per primera vegada en la història una majoria netament independentista". Llegeix el discurs de Mas aquí.

El debat d'investidura del nou president de la Generalitat ha arrencat poc després de les 17 h, sense que Mas hagi aconseguit garantir-se l'aval de la CUP per la primera votació de demà, cosa que impossibilita per ara que pugui renovar en el càrrec.

Després del ple extraordinari d'aquest matí, en què el Parlament ha aprovat amb els vots de Junts pel Sí i la CUP una declaració d'inici del procés cap a la independència, Mas ha tornat aquesta tarda a la cambra catalana acompanyat de la seva dona, Helena Rakosnik.

Mas, que just abans del seu discurs ha departit breument amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en l'hemicicle, ha evocat els exemples d'Escòcia i del Quebec, on ha dit que amb majories menys àmplies els sobiranistes van aconseguir celebrar referèndums d'autodeterminació

"En les democràcies de qualitat s'adeqüen els marcs legals per donar sortida als mandats democràtics. En les democràcies de baixa qualitat o les pseudodemocràcies s'utilitzen la fiscalia, la policia i els tribunals per frenar o avortar la voluntat popular", ha indicat.

"Estem legitimats, tenim un mandat democràtic per construir la república catalana. El repte és gegant i el treball immens. No sobra ningú, i repeteixo, no hi sobra ningú", ha apuntat el president català en funcions.

Amb els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert seguint el seu discurs en la tribuna d'invitats, Mas ha denunciat que l'Estat "continua negant la realitat de Catalunya, intentant impedir per tots els mitjans l'expressió democràtica d'un poble" i segueix donant "l'esquena al diàleg".

Demà, a partir de les 10 del matí, tindran lloc les intervencions dels diferents líders parlamentaris.