El Parlament de Catalunya aprova avui la proposta de resolució pactada per Junts pel Sí i la CUP, per la qual cosa se solemnitza l'inici del procés cap a la independència just quan es compleix un any de la consulta alternativa del 9-N i només unes hores abans que arrenqui el debat d'investidura d'Artur Mas.

El ple extraordinari per votar la resolució independentista comença a les deu del matí, amb el debat d'aquest text i d'una altra proposta de resolució de Catalunya Sí Que Es Pot que demana un pla de rescat ciutadà i l'inici d'un procés constituent.

Els 62 diputats de JxS i els 10 de la CUP garanteixen l'aprovació de la declaració d'inici del procés independentista, que el Govern de Mariano Rajoy ja s'ha compromès a recórrer davant el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Rajoy preveu impugnar la resolució demà, després d'escoltar el parer del Consell d'Estat, que es reuniria a primera hora del matí per emetre el seu preceptiu informe i, una vegada complert aquest tràmit, ho faria el Consell de Ministres per autoritzar el recurs davant el TC.

Així doncs, el Govern demanarà al Tribunal la suspensió cautelar de la resolució en aplicació de l'article 161.2 de la Carta Magna, que estableix la suspensió automàtica durant un termini de cinc mesos d'una norma autonòmica quan la impugni l'Executiu central. Segons els càlculs amb els quals treballa l'Executiu, el TC es podria reunir dimecres, admetre a tràmit el recurs de l'Executiu i deixar en suspens la iniciativa independentista.

Després que s'hagin votat les resolucions arrencarà el debat d'investidura amb la intervenció d'Artur Mas, el candidat de JxS a la reelecció com a president de la Generalitat, que presentarà el programa de govern.

Una vegada acabi el discurs, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, suspendrà la sessió, que es reprendrà a les deu del matí de demà amb la intervenció dels diferents líders parlamentaris, als quals Mas podrà replicar individualment o en una resposta conjunta. A la tarda es procedirà a la primera votació, on Mas necessitaria la majoria absoluta de la cambra per ser investit tenint en compte que els 62 vots de JxS no ho poden garantir.

Segona oportunitat dijous

En cas de perdre aquesta primera votació, Mas disposaria d'una segona oportunitat al cap de dos dies, dijous, amb una segona votació en què en faria prou amb la majoria simple: podria ser investit amb el suport de JxS més dos diputats de la CUP i l'abstenció de la resta del grup de l'esquerra independentista i anticapitalista.En les últimes setmanes, JxS ha mantingut converses amb la CUP per buscar fórmules de consens que permetin la investidura de Mas, encara que per ara el grup de l'esquerra antisistema se segueix negant a donar-li el suport.

Si en la segona votació tampoc no aconsegueix ser investit, cosa que no ha succeït mai, Forcadell haurà d'obrir de nou consultes per proposar candidat. Així doncs, s'obriria un termini de dos mesos per celebrar més debats d'investidura i, si el 10 de gener no hagués estat possible obtenir la majoria necessària per nomenar al nou president, l'Estatut preveu la convocatòria automàtica d'eleccions anticipades de cara al març.