La CUP presentarà la setmana que ve al Parlament, que ha d'investir un nou president de la Generalitat, un candidat alternatiu a Artur Mas, que figuri a la llista de diputats del Junts pel Si -JxSí-, si finalment Mas no aconsegueix els vots necessaris i la seva elecció resulta "fallida". Així ho va declarar als mitjans de comunicació el diputat de la CUP per Girona Benet Salellas, que va participar a Perpinyà en una reunió del consell polític de la CUP per ratificar que la formació independentista no es presentarà a les eleccions generals del 20D.

Encara que no figuri en l'ordre del dia d'aquesta reunió, la CUP també decidirà si vota en contra o s'absté en les primeres votacions de la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, encara que manté oberta la negociació amb Junts pel Sí amb la finalitat d'aconseguir un acord per a un altre candidat "de consens".

Salellas va indicar que, davant el bloqueig actual de les negociacions entre JxS i la CUP perquè els anticapitalistes votin Artur Mas com a president de la Generalitat, ha arribat el moment que la CUP presenti un nom alternatiu d'entre els diputats de Junts pel Sí.

"Comença a ser el moment en què, si des de Junts pel Si no es fa una proposta alternativa, la fem nosaltres, i si aquesta proposta és ben rebuda per JxSí i és una proposta factible, llavors la traslladarem a tots els òrgans de la CUP perquè la validin", va assenyalar Salellas.

"Estem parlant d'un escenari post intent d'investidura d'Artur Mas, que evidentment serà una investidura fallida", va augurar el diputat de la CUP.

"Com a procés no ens ajuda un acte d'investidura fallida", va reconèixer Salellas, que considera que "hi ha qui ha volgut fer aquest acte de força i per tant tindrem aquesta escenificació que des de la bancada independentista ens sembla que no ens ajuda".

Per a Salellas, "una vegada hàgim superat aquest escull, farem el que nosaltres pensem que s'hauria d'haver fet des d'un primer moment, que és anar a una investidura del president o presidenta de consens".

Benet Salellas va assegurar que des de la CUP seran generosos en les negociacions i que, si finalment qui genera consens és un candidat de Convergència ho acceptaran, i "es demostrarà que no hi ha cap xantatge de la CUP en relació amb la persona candidata".

Pantalla gegant al Parlament

El president de l'Assemblea Nacional Catalana -ANC-, Jordi Sánchez, va demanar ahir als diputats del Parlament que "tanquin com més aviat millor un acord" per elegir al nou president de la Generalitat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Jordi Sánchez va assegurar també que l'ANC "respondrà" si es dóna una actuació per part del Govern que "posi pals a les rodes o que inhabiliti o suspengui de funcions alguna institució o càrrec electe després que s'aprovi la resolució d'inici del procés de creació de l'estat català", impulsada per Junts pel Sí i la CUP.

D'una altra banda, l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència van informar en un comunicat conjunt que donaran el seu suport a la resolució d'inici del procés de creació de l'estat català, que es debatrà dilluns que ve al Parlament.

Per a això, les entitats instal·laran una pantalla i un equip de so davant el mateix Parlament per poder seguir en directe el transcurs de la sessió parlamentària des de les 10 del matí. A la tarda, han organitzat concentracions a diverses poblacions catalanes de suport a l'aprovació de la resolució, com així es preveu, en les quals es llegirà un breu preàmbul i els punts de la resolució.