El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar ahir en declaracions a la "Cadena COPE" que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà "la responsable" que la declaració "no vagi enlloc".

Catalá va explicar que el Govern "té estudiades totes les alternatives i actuacions" per a "garantir que una minoria no pugui imposar-se a les majories", partint de la impugnació de la resolució de Junts pel Sí i la CUP davant el Tribunal de Garanties. Respecte d'això, va explicar que si el full de ruta del Govern segueix el seu curs i el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs de l'Executiu, el Constitucional "es dirigirà a Forcadell per dir que aquesta resolució queda suspesa i la declararà responsable que aquesta declaració no vagi enlloc".

En cas de desatendre el mandat del TC, tal com figura en la proposta independentista, el ministre va advertir que entraran en funcionament mesures com la reforma del Constitucional, "per impedir que en una societat democràtica ningú es permeti el luxe de dir que a Catalunya no es compliran les lleis". En concret, Català va assenyalar que Forcadell podria ser sancionada i inhabilitada davant un hipotètic incompliment, però no va revelar si seria acusada de cometre un delicte de prevaricació o sedició. "Això té un altre tractament i seria la Fiscalia General de l'Estat qui ho estudiaria", va precisar.

Les capacitats del Govern

A la tarda, i des de València, el ministre va insistir que el Govern de Mariano Rajoy "no permetrà el desafiament sobiranista" i que té "totes les capacitats" per aturar els que volen trencar la unitat, a més d'assegurar que Artur Mas no està per promoure processos secessionistes.

Per la seva banda, el vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Casado, va retreure als partits nous i vells que facin "electoralisme" amb la reforma de la Constitució. "La Constitució no és el problema, sinó la solució als problemes", va afegir el popular, que va recriminar "a les noves i velles formacions que diuen que fan política nova" que "no hi ha res més vell que fer electoralisme amb les reformes constitucionals".

"Tindrem totes les capacitats per aturar qualsevol moviment que el que pretengui sigui trencar la unitat d'Espanya, fer que uns espanyols siguin diferents que altres i trencar amb la igualtat de drets. Cap govern del PP i menys el de Mariano Rajoy permetrà aquest desafiament sobiranista", va asseverar Casado.

Segons Català, no permetran "aquests plantejaments per la independència, que l'únic que porten és a la ruïna, a la pobresa i a la pèrdua de drets i serveis del conjunt de catalans i espanyols".

A més, el ministre es va mostrar confiat que el Tribunal Constitucional "procedeixi a la suspensió" de la declaració del Parlament després de la impugnació del Govern si s'aprova avui, i va assegurar que qui no compleixi les lleis "tindrà al davant un Govern defensant el nostre model de convivència".

Preguntat per unes suposades cartes d'Artur Mas a Rajoy i a l'ONU parlant del procés secessionista, Català va dir que desconeixia si existia aquest document, però va afegir que la figura de Mas existeix per "defensar els interessos dels ciutadans i no per promoure processos secessionistes".