El conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, ha afirmat que una entrevista a Rac1 que "amb la llei a la mà" no es pot inhabilitar la presidenta del Parlament Carme Forcadell després de les amenaces llançades aquest divendres des del govern espanyol. Tot i defensar que no hi ha motius objectius per denunciar-la Homs també ha denunciat que, si és fa, és per l'"arbitraritat" i el "sectarisme polític"amb el qual ha demostrat actuar l'executiu del PP fent un "abús o mal ús" de les institucions jurídiques. D'altra banda, el conseller de la Presidència en funcions també ha assegurat que si la CUP es refia de Junts pel Sí per pactar acords de contingut -en referència a la declaració d'inici del procés d'independència i l'annex presentat aquest divendres- no pot vetar la formació del Govern que els ha d'aplicar a la pràctica.

Per això ha insistit que la CUP no pot pretendre "vetar" ningú, en referència a la investidura d'Artur Mas. Per Homs, les votacions que hi haurà la setmana que ve al Parlament són "dues cares d'una mateixa moneda" i, per tant, entén que si la CUP vota dilluns a favor de la resolució independentista i de les mesures presentades aquest divendres per fer front a les necessitats més immediates del país no tindria sentit que no facilités la constitució del govern que tindrà el mandat de portar-ho a terme. "Si et refies d'una gent per subscriure un acord i posar la teva firma al costat dels altres, bé te n'has de refiar per a tot, no? no pot ser després dir que aquell no el vull o aquell el veto, això no és consistent", ha argumentat. I ha afegit que "si tu creus en una cosa però després no possibilites que es dugui a la pràctica és una mica contradictori". En aquest sentit, ha avisat que "la setmana que ve es demostrarà les prioritats que té cadascú".

Precedents amb la querella del 9N

Respecte a les amenaces de l'executiu espanyol cap a la presidenta del Parlament, el conseller de la Presidència en funcions ha assegurat que disposa d'un "informe molt complet" que demostra que "amb la llei a la mà" no hi ha motius objectius que justifiquin una inhabilitació, ni tal sols amb la recent aprovada reforma del Tribunal Constitucional.

Malgrat això, Homs no descarta que es posin en marxa accions legals contra Forcadell, però "no per una qüestió de dret sinó de sectarisme polític". En aquest sentit, ha recordat el precedent de la querella contra Artur Mas pel 9N com un dels casos "d'ús sectari i arbitrari de les institucions" per part del govern de Rajoy.

"Les sigles de CDC no s'amagaran"

Homs també ha estat contundent a l'hora de negar que amb la coalició Democràcia i Llibertat es vulguin amagar les sigles de Convergència. "Això només es pot dir des del desconeixement o des de la mala fe", ha assegurat. El més que probable candidat de la formació al 20D ha argumentat que si s'ha optat per una aliança amb dos partits més (Reagrupament i Demòcrates de Catalunya) per poder sumar el màxim de vots calia buscar un nom que representés la coalició però ha dit taxativament que "les sigles de Convergència no s'amagaran".

Homs ha afegit que ell mateix és "la cara de Convergència" i que està "molt orgullós" d'un partit que és "el primer de Catalunya" tot i que s'hagin comès errors "com en qualsevol obra humana". "Si nosaltres ens haguéssim d'amagar els altres ja no haurien ni d'existir? és evident que això no té cap sentit", ha reblat.

Respecte la seva tasca al Congrés dels Diputats després del 20D, Homs ha insistit que anirà a Madrid "a pactar la independència" i ha defensat que l'independentisme concorri a aquestes eleccions perquè la comunitat internacional ha de veure que hi ha voluntat de pacte i de diàleg. El conseller de la Presidència en funcions s'ha mostrat convençut que tard o d'hora des del govern de l'estat s'hauran d'asseure a negociar "perquè els convé" i això només depèn de "si persistim des de Catalunya en tirar endavant el procés". Per això ha tornat a apel·lar a la unitat dels diferents partits independentistes en relació a les votacions de la setmana que ve al Parlament.

Francesc Homs entén que en tot aquest procés hi haurà d'haver una "mediació a nivell internacional" i ja s'han fet moviments perquè es pugui concretar quan calgui.

Respecte a les seves preferències pel nou president del govern espanyol, ha dit de Pedro Sánchez que "com a mínim encara no l'hem vist actuar". En canvi de Rajoy ha qualificat la seva gestió com una "autentica catàstrofe". Sobre Pablo Iglésias només ha dit que "fa uns tipus de plantejaments que no comparteixo".