La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va proposar ahir Artur Mas -Junts pel Sí- com a candidat a la presidència de la Generalitat en el debat d'investidura que comença dilluns, sense que aquest últim compti amb la majoria suficient per ser elegit.

Forcadell va finalitzar ahir la ronda de consultes amb els partits amb representació parlamentària amb vistes al debat d'investidura que s'iniciarà dilluns a la tarda, i després d'escoltar els representants de PP i de Junts pel Sí (JxSí), va comunicar públicament la seva decisió de proposar com a candidat l'actual president en funcions, Artur Mas.

Per part del primer grup de la cambra, Junts pel Sí, es van reunir amb Forcadell el president del grup, Jordi Turull, i el diputat i cap de llista, Raül Romeva, qui en acabar la trobada va admetre que no hi ha acord amb la CUP sobre la investidura de Mas, per la qual cosa aquesta qüestió segueix «oberta».

Segons Romeva, les negociacions amb la CUP es desenvolupen en un bon clima d'entesa i són molt cordials, per la qual cosa ell és optimista sobre el seu resultat, ja que «mentre quedi calendari, hi ha partit».

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va suggerir ahir a la CUP que apliqui una «fórmula imaginativa» que permeti investir la setmana que ve Artur Mas com a president de la Generalitat.

En declaracions a RAC1, Rull va evocar la votació del 23 de gener del 2013 del Parlament, quan es va aprovar la declaració de sobirania, amb un «sí crític» dels tres diputats de la CUP, que es va traduir en un vot a favor i dues abstencions.

Per a la segona votació del debat d'investidura, previsiblement dijous, Mas en tindria prou amb la majoria simple, amb els 62 vots a favor de Junts pel Sí, dos més de la CUP i l'abstenció dels vuit diputats restants de l'esquerra independentista i anticapitalista.

«No fa falta que tota la CUP voti a favor de la investidura del president Mas. Quan hi va haver la declaració inicial de sobirania van fer una fórmula imaginativa», va recordar.

Preguntat per la possibilitat que aquests dos vots a favor procedeixin d'Antonio Baños i Julià de Jòdar, dos independents que formen part del grup parlamentari de la CUP, Rull va admetre que la fórmula que demana «podria anar per aquí».

«Dijous hauríem de ser capaços d'escollir un president de la Generalitat i, divendres, el president hauria de fer públic el govern. I dissabte hauríem de ser capaços tots, alineats, de ser conscients de la transcendència del moment i tenir les millors eines perquè aquest procés sigui viable», va remarcar.

Reunió del PP i la presidenta

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va aprofitar la ?reu?nió que va mantenir amb la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, per exigir-li «un informe dels serveis jurídics del Parlament» que garanteixi que la resolució independentista de JxSí i la CUP s'ajusta «a la legalitat» i respecta «la Constitució i l'Estatut de Catalunya». Albiol, que ja va avisar Forcadell que el PPC votarà en contra de la investidura d'Artur Mas i no presentarà candidat alternatiu, va explicar també que espera que «l'actuació il·legítima» del Parlament o del Govern a partir del proper dilluns «quan es vota la resolució i es fa el primer debat d'investidura» no acabi provocant que el TC «hagi d'arribar a intervenir la tresoreria de la Generalitat». «Cordial» i «correcta en el to i les formes».

Votació per crida nominal

El PPC vol que la votació de la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP, que es farà a partir de les deu del matí de dilluns, sigui per crida nominal. Se sumen, així, a la proposta formulada pel PSC, després que Albiol hagués reclamat que el vot no fos secret per tal que fos públic quins diputats donaven suport al text sobiranista. Per altra banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va garantir que els onze diputats de Catalunya Sí que es Pot votaran en bloc dilluns que ve al Parlament i no defensaran ni la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP ni la investidura de Mas com a president. Davant la possibilitat que hi hagi diputats que se surtin de la disciplina de vot, Iglesias ha assegurat: «En cap cas. El vot de Catalunya Sí que es Pot serà un vot de grup».