L´Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l´Associació de Municipis per la Independència han entregat aquest divendres al Consell d´Europa (CoE, en les seves sigles en anglès) el milió i mig de signatures recollides el 9-N. Els representants de les entitats sobiranistes han viatjat a Estrasburg per denunciar la "manca de voluntat democràtica de l´Estat" i informar una delegació de l´Assemblea Parlamentària del CoE de la situació a Catalunya. L´entrega de les signatures és el primer gest diplomàtic internacional que promouen l´ANC, Òmnium i l´AMI. El president de l´ANC, Jordi Sànchez, i de l´AMI, Carles Puigdemont, han destacat que la trobada "ha anat molt bé".

"El cas català està present a l´agenda europea, i donar informació de primera mà des de la societat civil és important", ha assegurat el president de l´ANC, Jordi Sànchez, després de la reunió de treball al Consell d´Europa. "La reunió ha estat informativa, ha anat molt bé, l´objectiu que ens havíem proposat l´hem assolit", ha remarcat, destacant que viatjar fins a Estrasburg era "un deure" de la societat civil per complementar l´acció de promoció exterior del procés que ja es fa a nivell institucional.

Carles Puigdemont ha descrit com "exquisit" el tracte rebut durant la reunió, remarcant que els "agradaria trobar-lo en institucions més properes" com les espanyoles. "Són conscients que s´està vivint un debat molt intens, són coneixedors de totes les peticions que s´han fet des del 9-N, de la demanda del dret a decidir, del mandat de les urnes del 27-S i del recorregut que s´iniciarà la propera setmana a les institucions catalanes", ha remarcat Sánchez.

La decisió del Constitucional

El president de l´ANC ha destacat que dilluns "el procés començarà de manera inequívoca", i ha remarcat que la decisió del Tribunal Constitucional de permetre la celebració del debat al Parlament "no podia ser una altra". "Prohibir la veu a un parlament escollit democràticament no tenia cap base jurídica", ha dit.

Sánchez no ha volgut anticipar quines decisions podria prendre el govern espanyol per l´aprovació de la resolució, però ha admès que "lògicament combatrà amb tots els instruments que pugui la decisió democràtica dels ciutadans de Catalunya de voler començar un procés legítim i democràtic de construcció d´un nou estat". El president de l´ANC ha remarcat que ara l´important és "garantir l´estabilitat institucional i la governabilitat".

El paper d´Artur Mas

"Estem convençuts que els 72 diputats sabran tenir la responsabilitat d´estat que els ciutadans esperem que tinguin", ha remarcat Jordi Sánchez sobre l´elecció del nou president català. "Els diputats han de posar-se d´acord i acordar, Junts pel Sí i la CUP, les persones que han de continuar dirigint el procés cap endavant. Des de les entitats sobiranistes el que els demanem és que negociïn el que calgui, que tanquin els acords quan abans millor", ha explicat. Segons Sánchez, l´elecció d´un nou govern és important per "garantir l´estabilitat institucional que el procés d´impuls per l´aparició d´un nou estat d´Europa, que és Catalunya, requereix".

El president de l´ANC ha admès que "probablement" el president de la Generalitat "no sortirà escollit a la primera votació" al Parlament. "Però tenim la convicció que més d´hora que tard l´acord entre les formacions existirà", ha puntualitzat. "No hi ha alternativa al president Mas, és el candidat i per tant els grups parlamentaris han de treballar sobre aquesta proposta", ha afegit el president de l´AMI, Carles Puigdemont.

Per Sánchez, els 72 diputats independentistes "saben perfectament" que els ciutadans els demanen "unitat, fermesa, un govern i independència". "La responsabilitat d´aquestes persones que tenen a les seves mans iniciar el procés històric a través de les institucions tindrà un final com la majoria dels ciutadans de Catalunya esperem en aquests moments", ha dit el president de l´ANC.