Malgrat que se n'havia parlat, la desginació de Juan José Omella com a nou arquebisbe de Barcelona va agafar per sorpresa ahir els capellans de la diòcesi de Girona. Diversos d'ells, consultats per Diari de Girona, van lloar el seu perfil social, que consideren que és molt proper al tarannà del papa Francesc, però van lamentar que no s'hagi triat un bisbe de Catalunya, encara que aquest sigui de la Franja.

Sintonitza amb la línia del papa Francesc, és socialment avançat, però trobo que no haurien d'haver anat tan lluny a buscar un bisbe per Barcelona. Més a prop hi ha gent igualment vàlida»

El rector de Santa Maria de Blanes i arxipreste de la Tordera, Enric Roura, tem que «Catalunya té mala peça al teler», ja que «des de fa temps, a Roma ens miren amb suspicàcia». En aquest sentit, lamenta que s'hagi «anat tan lluny» -a la Rioja- per escollir l'arquebisbe de Barcelona, «quan més a prop hi ha gent igualment vàlida». Per tant, Roura considera que «els catalans tenim molta feina fa fer a Roma perquè canviï la idea que tenen de Catalunya». Tot i això, el rector de Santa Maria de Blanes també valora que sigui una persona socialment avançada i que estigui en «sintonia» amb el papa Francesc.

Té un perfil social, en aquest sentit ja va bé. També esperem, però, que entengui el que signifiquen les aspiracions del poble al qual haurà de servir»

Malgrat advertir que no en té gaires referències, l'arxipreste de l'Empordà interior, Miquel Àngel Ferrés, valora el perfil social d'Omella. Tot i això, recorda que «ja fa temps que es reivindica que l'elecció de bisbes pugui fer-se igual com en els primers segles, una decisió consensuada per la comunitat».

«Malauradament, encara no és així», reflexiona Miquel Àngel Ferrés. De tota manera, Ferrés confia que, ja que és nascut a la Franja, Omella «entengui el que signifiquen les aspiracions del poble que haurà de servir».

És una persona molt dialogant, compromesa, senzilla i servidora. Podrien haver triat un bisbe fill de Catalunya, sí, però ell parla català i fins i tot va venir a Girona anys enrere. Ho veig positiu»

El rector de la parròquia del Mercadal de Girona, Pere Domènech, valora positivament que sigui un bisbe «que parla català i coneix Catalunya», i l'«inspira confiança» la seva vessant social. «És una persona molt dialogant, compromesa, senzilla i servidora», assegura. A més, recorda que coneix el país i que fins i tot va venir a Girona anys enrere.

És de la franja, per tant pot comprendre alguna cosa del que passa a Catalunya, però no sé si ho farà gaire. Suposo que ha estat una cosa pactada, no han volgut fer trencadissa»

Josep Barcons, rector de Torroella, creu que l'elecció d'Omella ha estat «una cosa pactada» i que «no han volgut fet trencadissa». Confia que parli català i entengui Catalunya, però creu que «caldrà veure si està a l'alçada de tots els reptes que se'ns plantegen com a país.